Tatar ze śledzi z orzechami i imbirem na grzance z piernika i miodu
Składniki na 10 porcji:
8 filetów śledzi matias
2 1/2 gruszki
200 g piernika
100 g imbiru marynowanego
1 opakowanie chleba pumpernikiel
100 g orzechów włoskich
100 ml śmietany
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Śledzia, gruszkę i piernik pokroić w 0,5-cm kostkę i razem wymieszać. Dodać część roztłuczonych orzechów włoskich i część rozdrobnionego imbiru. Wymieszać i doprawić do smaku. Z pumpernikla wyciąć kółka o średnicy 2,5 cm i na nich układać tatar. Dekorować ubitą śmietaną i pozostałymi orzechami i imbirem.
Połówka Kaczki po polsku, faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą
3 kaczki
5 główek czosnku
majeranek
sól, pieprz
1/2 główki kapusty czerwonej
80 g rodzynek
1 pomarańcza
1/2 kg ziemniaków
1 słoik żurawiny
250 ml czerwonego wina
wywar z kaczych kości
Przygotowanie:
Kaczki zamarynować w czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Piec w 170 stopniach przez 2 godziny. Kapustę posiekać i dodać rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem dusić z sokiem z jednej pomarańczy i doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w ćwiartki i upiec z majerankiem. Po upieczeniu przekroić kaczki na ćwiartki i usunąć z nich kości. Z kości, wina i żurawiny ugotować sos.
Beza jak puch Pavlova
6 jaj
1/2 kg cukru pudru
200 g cukru
200 g mąki
2 laski wanilii
1/2 l mleka
400 g masła
100 g płatków z migdałów
30 ml spirytusu
100 ml amaretto
Przygotowanie:
Białka z sześciu jaj ubić z cukrem pudrem. Z uzyskanej masy uformować na pergaminie 2 placki o średnicy 40-cm. Suszyć je w piecu przez 3 godziny w temperaturze 100 stopni. Żółtka z 6 jaj wymieszać z mąką, cukrem i laską wanilii. Całość wlać do 0,5 l gotującego mleka i razem wymieszać. Po wystudzenia dodać 400 g masła, płatki migdałów, spirytus i amaretto. Wcześniej przygotowane placki przełożyć kremem i podawać z sosem truskawkowym.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN