Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Udka kacze na sobotę
Składniki:
6 udek kaczych
1,5 l oleju
1 kg ziemniaków
1 kg miodu
przyprawa do potraw
tymianek suszony
czosnek
Przygotowanie:
Udka kacze dokładnie obtaczamy w przesianej przyprawie do potraw. Odstawiamy na noc do lodówki przykryte dokładnie folią. W sobotę rozgrzewamy olej, ale nie mocno i wstawiamy udka do gotowania. Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Udka podajemy z puree ziemniaczanym i smażonymi filetami pomarańczy z miodem.
Kaczka pieczona z jabłkami, żurawiną i winogronami
Składniki:
kaczka cała
4 jabłka antonówki
100 g żurawiny świeżej
250 g winogron zielonych
4 cebule
Przygotowanie:
W sobotę przygotowujemy intensywny wywar warzywny z przyprawy do potraw, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego wywaru wstawiamy kaczkę (niech się kąpie przez noc). W niedzielę kaczkę wyjmujemy z wywaru i nadziewamy pokrojonymi jabłkami, winogronami, żurawiną - wymieszanymi z cebulą. Taką pełną owoców kaczkę umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej plastrami cebuli i wstawiamy do piekarnika.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN