Materiał promocyjny

Kaczka lubi jabłka

Mistrz Andrzej Polan na weekend poleca kaczkę. Skorzystajcie z jego przepisów i przygotujcie kaczkę pieczoną z jabłkami, żurawiną i winogronami.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Udka kacze na sobotę

Składniki:

6 udek kaczych

1,5 l oleju

1 kg ziemniaków

1 kg miodu

przyprawa do potraw

tymianek suszony

czosnek

Przygotowanie:

Udka kacze dokładnie obtaczamy w przesianej przyprawie do potraw. Odstawiamy na noc do lodówki przykryte dokładnie folią. W sobotę rozgrzewamy olej, ale nie mocno i wstawiamy udka do gotowania. Wierzch przykrywamy folią aluminiową. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Udka podajemy z puree ziemniaczanym i smażonymi filetami pomarańczy z miodem.

Kaczka pieczona z jabłkami, żurawiną i winogronami

Składniki:

kaczka cała

4 jabłka antonówki

100 g żurawiny świeżej

250 g winogron zielonych

4 cebule

Przygotowanie:

W sobotę przygotowujemy intensywny wywar warzywny z przyprawy do potraw, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego wywaru wstawiamy kaczkę (niech się kąpie przez noc). W niedzielę kaczkę wyjmujemy z wywaru i nadziewamy pokrojonymi jabłkami, winogronami, żurawiną - wymieszanymi z cebulą. Taką pełną owoców kaczkę umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej plastrami cebuli i wstawiamy do piekarnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości