Lemoniada imbirowa
Składniki:
5 cm korzenia imbiru utartego na tarce
6 łyżek miodu lipowego lub brązowego cukru
sok z 4 cytryn ew. mięta
1 lir leczniczej wody gazowanej
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny do dzbanka i mieszamy z miodem. Dodajemy utarty imbir, ewentualnie zioła i wodę gazowaną. Chłodzimy i lemoniada gotowa.
Burgery ekspresowe
Składniki:
ok. 0.5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka (najlepsza będzie mieszanka z piersi i podudzi od wolnowybiegowych ptaków)
2 ząbki czosnku
ew. 1 papryka
pół pęczka natki pietruszki
ew. 1 jajko
sok i skórka z połowy cytryny
ew. 1 papryka suszona lub suszone zioła
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia kotletów
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Czosnek i zioła drobno siekamy. Mięso mieszamy z sokiem z cytryny, skórką, papryką, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajo. Masę wyrabiamy i formujemy kotlety. Możemy je smażyć, piec lub parować. Dobrze smakują z sosem pomidorowym. Możemy je podać w formie hamburgerów w razowej bułce z sałatką.
Jogurt stricte truskawkowy
Składniki:
garść mrożonych truskawek, ew. malin lub jagód
1 jogurt naturalny
kilka listków melisy
karmelizowane ziarna słonecznika i dyni
Przygotowanie:
Truskawki miksujemy z jogurtem. Możemy dosłodzić brązowym cukrem. Jogurt dekorujemy liskami mięty. Gotowe!
Chipsy z warzyw z dipem serowym
Składniki:
pietruszka i marchewka obrana obieraczką do warzyw w cienkie strugi
olej do głębokiego smażenia
burak, marchew, pomidor (w zależności od tego jakie chcemy zrobić chipsy)
50 g sera pleśniowego np. lazur
100 g jogurtu
Przygotowanie:
Strugi warzyw smażymy na złoto na głębokim oleju. Ser miksujemy z jogurtem na gładką masę. Podajemy z suszonymi owocami i orzechami jako przekąskę.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN