SAŁATKA Z JARMUŻEM
Składniki:
50 g młodych liści jarmużu zielonego
50 g młodych liści jarmużu fioletowego
3 średnie ogórki kiszone
1 duży pomidor
25 g kiełków rzodkiewki
dressing:
1 szklanki śmietany 12%
1 szklanki oleju lnianego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
łyżeczka chrzanu
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Liście jarmużu rwiemy na małe kawałki. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Jarmuż z pomidorami i ogórkami mieszamy delikatnie, posypujemy kiełkami i polewamy dressingiem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu).
JARMUŻ Z ANANASEM I MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
1 szklanki oleju ryżowego
1 łyżeczki pieprzu cayenne
1 średnia czerwona cebula
4 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
200 g jarmużu
1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
1 szklanki masła z orzeszków ziemnych
sól i pieprz do smaku
garść natki kolendry
1 szklanki uprażonych na odrobinie oleju orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej ryżowy wsypujemy pieprz cayenne i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę. Całość dusimy około 3 minuty i dodajemy wyciśnięty czosnek i starty na drobnej tarce imbir. Po chwili, kiedy wydobędzie się intensywny aromat dodajemy dobrze umyty i poszatkowany jarmuż. Po około pięciu minutach dodajemy pokrojonego ananasa i dusimy wszystko, aż jarmuż stanie się miękki. Dodajemy masło orzechowe, sól i pieprz do smaku, natkę kolendry. Każdą porcję posypujemy uprażonymi orzeszkami
SZAK Z JARMUŻU
Składniki:
1 szklanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
200 g jarmużu
4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
około 400 g jogurtu
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowany czosnek i po chwili dodajemy dokładnie umyty poszatkowany jarmuż. Dusimy, aż stanie się miękki. Dodajemy pomidory, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
SAMOSY Z JARMUŻEM
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
1 szklanka mąki pszennej
50 g masła
płaska łyżeczka soli
1 łyżeczki tymianku
woda (około 1/3 szklanki)
mąka do podsypywania
olej do smażenia samos
farsz:
100 g jarmużu
100 g serka typu włoskiego capri
1 łyżeczka czarnuszki (do dostania w sklepach zielarskich)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy masło i rozkruszamy je pacami. Do powstałej kruszonki dodajemy małymi porcjami wodę i zagniatamy tak, aby uzyskać sprężyste dosyć zwarte, ale plastyczne ciasto. Dzielimy je na porcje wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki o lekko owalnym kształcie. Każdy z nich przecinamy w połowie. Połowę placka łapiemy za ranty powstałe przy linii cięcia i składamy tak, aby powstał nam rożek. Wkładamy do niego farsz do 3 wysokości i zlepiamy rant formując trójkątny pierożek. Tak powstałe samosy smażymy w średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto - brązowo.
Farsz:
Dobrze umyty, poszatkowany i odsączony jarmuż smażymy w tłuszczu porcjami. Powinien miejscami stać się chrupki. Odsączony z tłuszczu usmażony jarmuż mieszamy z serkiem capri, dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Na oliwie z oliwek smażymy chwilę czarnuszkę i po chwili dodajemy czosnek. Całość mieszamy z farszem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN