Materiał promocyjny

Jarmuż w kuchni

Jakie potrawy można przygotować z jarmużu? Wiedzą to najlepiej nasi wegetarianie - Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

SAŁATKA Z JARMUŻEM

Składniki:

50 g młodych liści jarmużu zielonego

50 g młodych liści jarmużu fioletowego

3 średnie ogórki kiszone

1 duży pomidor

25 g kiełków rzodkiewki

dressing:

1 szklanki śmietany 12%

1 szklanki oleju lnianego

2 łyżeczki musztardy francuskiej

łyżeczka chrzanu

sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Liście jarmużu rwiemy na małe kawałki. Ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Jarmuż z pomidorami i ogórkami mieszamy delikatnie, posypujemy kiełkami i polewamy dressingiem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu).

JARMUŻ Z ANANASEM I MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:

1 szklanki oleju ryżowego

1 łyżeczki pieprzu cayenne

1 średnia czerwona cebula

4 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka

200 g jarmużu

1 szklanka pokrojonego w kostkę świeżego ananasa

1 szklanki masła z orzeszków ziemnych

sól i pieprz do smaku

garść natki kolendry

1 szklanki uprażonych na odrobinie oleju orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej ryżowy wsypujemy pieprz cayenne i dodajemy drobno poszatkowaną cebulę. Całość dusimy około 3 minuty i dodajemy wyciśnięty czosnek i starty na drobnej tarce imbir. Po chwili, kiedy wydobędzie się intensywny aromat dodajemy dobrze umyty i poszatkowany jarmuż. Po około pięciu minutach dodajemy pokrojonego ananasa i dusimy wszystko, aż jarmuż stanie się miękki. Dodajemy masło orzechowe, sól i pieprz do smaku, natkę kolendry. Każdą porcję posypujemy uprażonymi orzeszkami

SZAK Z JARMUŻU

Składniki:

1 szklanki oliwy z oliwek

4 ząbki czosnku

200 g jarmużu

4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę

około 400 g jogurtu

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowany czosnek i po chwili dodajemy dokładnie umyty poszatkowany jarmuż. Dusimy, aż stanie się miękki. Dodajemy pomidory, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

SAMOSY Z JARMUŻEM

Składniki:

ciasto:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

1 szklanka mąki pszennej

50 g masła

płaska łyżeczka soli

1 łyżeczki tymianku

woda (około 1/3 szklanki)

mąka do podsypywania

olej do smażenia samos

farsz:

100 g jarmużu

100 g serka typu włoskiego capri

1 łyżeczka czarnuszki (do dostania w sklepach zielarskich)

1 łyżka oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy masło i rozkruszamy je pacami. Do powstałej kruszonki dodajemy małymi porcjami wodę i zagniatamy tak, aby uzyskać sprężyste dosyć zwarte, ale plastyczne ciasto. Dzielimy je na porcje wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki o lekko owalnym kształcie. Każdy z nich przecinamy w połowie. Połowę placka łapiemy za ranty powstałe przy linii cięcia i składamy tak, aby powstał nam rożek. Wkładamy do niego farsz do 3 wysokości i zlepiamy rant formując trójkątny pierożek. Tak powstałe samosy smażymy w średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto - brązowo.

Farsz:

Dobrze umyty, poszatkowany i odsączony jarmuż smażymy w tłuszczu porcjami. Powinien miejscami stać się chrupki. Odsączony z tłuszczu usmażony jarmuż mieszamy z serkiem capri, dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Na oliwie z oliwek smażymy chwilę czarnuszkę i po chwili dodajemy czosnek. Całość mieszamy z farszem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości