Suflet z koziego sera z sosem szpinakowo-śmietanowym
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: Średnio trudne
Składniki dla 4 osób:
1 paczka frytek McCain 123 Fri’Style
150 g koziego sera (twardego)
szpinak (opakowanie)
szklanka śmietany chudej
1 szklanki tartej bułki
30 g masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
1 łyżeczki pieprzu cayenne
foremki do sufletu lub małe naczynia żaroodporne
olej do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu szpinakowo-śmietanowego:
Umyj szpinak w gorącej wodzie, wyciśnij nadmiar płynu, miksuj, dodając śmietanę, do momentu, kiedy masa będzie gładka. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Nasmaruj naczynia olejem i posyp każde bułką tartą. Rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż mieszając do momentu powstania gęstej masy. Dolewaj delikatnie mleko, cały czas mieszając, aż do momentu zagotowania i zgęstnienia. Lekko ostudź i przelej do miski, dodaj żółtka, pieprz i ser. Wymieszaj wszystkie składniki. Odczekaj około 15 minut aż masa się wystudzi. W naczyniu ubij białka na gęstą pianę. Podziel ją na 2 porcje i bardzo ostrożnie zmieszaj z masą serową. Wypełnij nią naczynia. Zamrożone frytki McCain Fri’Style rozłóż płasko na blasze. Nie dodawaj tłuszczu. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 5 minut, po czym na wolnym poziomie piekarnika umieść naczynie z masą serowo-białkową. Masę piecz bez przykrycia przez 15 minut. Odczekaj aż suflety urosną i będą miały złoty kolor a frytki będą jasnozłote. Polej sosem szpinakowo-śmietankowym talerz, następnie połóż na talerzu suflet i polej go delikatnie sosem. Podawaj z frytkami McCain 123 Fri’Style!
Frytki McCain World Selection Indian Style
Przysmak indyjski: Kurczak Tandori z rajtą
Czas przygotowania: do godziny
Stopień trudności: średnio łatwe
Składniki dla 4 osób:
1 paczka frytek McCain Word Selection Indian Style
8 kawałków, umytych i obranych podudzi z kurczaka
1 woreczek do pieczenia
Marynata:
Jogurt naturalny– 300 ml
Utarty świeży imbir – 1 łyżka
Utarty czosnek – 1 łyżka
Chilli w proszku -1 łyżki
papryka – 1 łyżki
Tandoori Masala - 1 łyżka
kolendra w proszku – 1 łyżka
sól – do smaku
sok z cytryny – 1 łyżka
czerwony barwnik spożywczy– 2 krople, opcjonalnie
zielone chilli świeże – posiekane, do smaku
Bejca:
Sok z cytryny – 120 ml
Tandoori Masala - 1 łyżki
Sól – do smaku
Czerwony barwnik spożywczy 2 krople
Rajta:
Składniki:
2 zielone ogórki
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
470 ml jogurtu
1 łyżeczki prażonych ziaren kuminu
1 łyżka posiekanej kolendry z miętą
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmieszaj i wstaw rajtę na około 30 minut do lodówki. Umyj dokładnie obrane ze skóry mięso i zrób w nim sporo 1 cm nacięć. Włóż mięso do worka z zamknięciem i wlej sok z cytryny. Potrząśnij workiem i dokładnie ‘wmasuj’ sok z cytryny w ponacinane kawałki mięsa. Wsyp do woreczka z mięsem i cytryną pozostałe składniki marynaty i bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Spróbuj marynaty i ewentualnie dodaj soli albo innych przypraw. Upewnij się, czy wszystkie kawałki mięsa są pokryte dobrze wymieszaną marynatą jogurtową. Umieść worek z marynowanym kurczakiem w lodowce na co najmniej 4 godziny. Nagrzej grill do temperatury 200 stopni. Wymieszaj dokładnie za pomocą pędzelka składniki bejcy w miseczce. Kiedy grill jest już nagrzany nasmaruj go dokładnie oliwą, aby mięso nie przywierało do rożna. Umieść kurczaka na grillu i zamknij pokrywę na 5 minut. Bejcuj i obracaj kawałki mięsa co 5 minut i pozostaw na grillu tak długo aż będzie gotowy. Zwykle zajmuje to około 20 minut. Ułóż kawałki mięsa na dużej srebrnej paterze. Pośrodku patery postaw dwie białe miseczki: w jednej umieść frytki McCain World Selection Indian Style,
a w drugiej zimną rajtę. Delektuj się doskonałym aromatycznym, grillowanym mięsem i maczaj kawałki pieczonych frytek McCain World Selection Indian Style
w orzeźwiającym dipie ze świeżą kolendrą. Frytki McCain World Selection Indian Style przygotowujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN