Spaghetti babci Ewy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 marchwi
- 2 białe cebule
- oliwa
- 1 kg mięsa wołowego mielonego
- makaron spaghetti
- tarkowany ser żółty
- świeża bazylia z krzaczka
- 2 passaty
- ketchup
- przyprawa peperoncino
- przyprawa do kuchni włoskiej
Sposób przygotowania:
- Podsmażamy mięso na oliwie z oliwek i odstawiamy na bok.
- Podsmażamy cebulę oraz marchew na oliwie z oliwek. Cebula ma być cienko pokrojona, a marchew cienko starta na tarce.
- Łączymy mięso i warzywa w sporym garnku, zalewamy wodą i dusimy ok. 20 min. pod przykrywką.
- Dodajemy passatę.
- Zagęszczamy serem żółtym tartym.
- Dodajemy przyprawę mix włoski i peperonicino jak ktoś lubi ostrzej.
- Gotujemy makaron spaghetti.
- Makaron przekładamy do talerza, polewamy go sosem i przyozdabiamy świeżymi liśćmi z bazylii. Całość posypujemy starkowanym parmezanem.
Śledź cioci Basi - przepis krok po kroku
Składniki:
- sledź
- majonez
- rodzynki
- przyprawa curry żółte
- cukier
- cytryna
- ciemne pieczywo
- masło
Sposób przygotowania:
- Śledzia kroimy w małe prostokąty.
- Rodzynki wrzucamy do kubka z gorącą wodą, żeby zmiękły.
- Do majonezu w misce wsypujemy curry, cukier, wlewamy też sok z cytryny. Ile czego? Trzeba próbować.
- Sos wylewamy na pokrojonego śledzia.
- Osuszone papierem kuchennym rodzynki wsypujemy na sos
- Po godzinie w lodówce można podawać
Zobacz także:
- Sposoby na świątecznego śledzia. Zawierucha: "Nie chcemy zabić smaku, chcemy go tylko podkreślić"
- Śledzie na święta zrobiły się gorzkie? Sprawdź, skąd bierze się goryczka i jak się jej pozbyć
- Wariacje na temat śledzia według Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Filip Chajzer
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Kuchnia Dzień Dobry TVN
podziel się: