W kuchni Dzień Dobry TVN Filip Chajzer i jego popisowe dania

image_50460417
Popisowe dania Filipa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "w marcu jak w garncu" i z tej okazji Filip Chajzer przedstawił swoje popisowe dania. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisów spaghetti babci Ewy i śledzia cioci Basi. 

Spaghetti babci Ewy - przepis krok po kroku

Spaghetti babci Ewy
Spaghetti babci Ewy
Spaghetti babci Ewy
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 5 marchwi
  • 2 białe cebule
  • oliwa
  • 1 kg mięsa wołowego mielonego
  • makaron spaghetti
  • tarkowany ser żółty
  • świeża bazylia z krzaczka
  • 2 passaty
  • ketchup
  • przyprawa peperoncino
  • przyprawa do kuchni włoskiej

Sposób przygotowania:

  1. Podsmażamy mięso na oliwie z oliwek i odstawiamy na bok.
  2. Podsmażamy cebulę oraz marchew na oliwie z oliwek. Cebula ma być cienko pokrojona, a marchew cienko starta na tarce.
  3. Łączymy mięso i warzywa w sporym garnku, zalewamy wodą i dusimy ok. 20 min. pod przykrywką.
  4. Dodajemy passatę.
  5. Zagęszczamy serem żółtym tartym.
  6. Dodajemy przyprawę mix włoski i peperonicino jak ktoś lubi ostrzej.
  7. Gotujemy makaron spaghetti.
  8. Makaron przekładamy do talerza, polewamy go sosem i przyozdabiamy świeżymi liśćmi z bazylii. Całość posypujemy starkowanym parmezanem. 

Śledź cioci Basi - przepis krok po kroku

Śledź cioci Basi
Śledź cioci Basi
Śledź cioci Basi
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • sledź
  • majonez
  • rodzynki
  • przyprawa curry żółte
  • cukier
  • cytryna
  • ciemne pieczywo
  • masło

Sposób przygotowania:

  1. Śledzia kroimy w małe prostokąty.
  2. Rodzynki wrzucamy do kubka z gorącą wodą, żeby zmiękły.
  3. Do majonezu w misce wsypujemy curry, cukier, wlewamy też sok z cytryny. Ile czego? Trzeba próbować.
  4. Sos wylewamy na pokrojonego śledzia.
  5. Osuszone papierem kuchennym rodzynki wsypujemy na sos
  6. Po godzinie w lodówce można podawać

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości