W kuchni Dzień Dobry TVN Filip Chajzer i jego popisowe dania

Popisowe dania Filipa
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "w marcu jak w garncu" i z tej okazji Filip Chajzer przedstawił swoje popisowe dania. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisów spaghetti babci Ewy i śledzia cioci Basi. 

Spaghetti babci Ewy - przepis krok po kroku

Spaghetti babci Ewy
Spaghetti babci Ewy
Spaghetti babci Ewy
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 5 marchwi
    • 2 białe cebule
      • oliwa
        • 1 kg mięsa wołowego mielonego
          • makaron spaghetti
            • tarkowany ser żółty
              • świeża bazylia z krzaczka
                • 2 passaty
                  • ketchup
                    • przyprawa peperoncino
                      • przyprawa do kuchni włoskiej

                        Sposób przygotowania:

                        1. Podsmażamy mięso na oliwie z oliwek i odstawiamy na bok.
                          1. Podsmażamy cebulę oraz marchew na oliwie z oliwek. Cebula ma być cienko pokrojona, a marchew cienko starta na tarce.
                            1. Łączymy mięso i warzywa w sporym garnku, zalewamy wodą i dusimy ok. 20 min. pod przykrywką.
                              1. Dodajemy passatę.
                                1. Zagęszczamy serem żółtym tartym.
                                  1. Dodajemy przyprawę mix włoski i peperonicino jak ktoś lubi ostrzej.
                                    1. Gotujemy makaron spaghetti.
                                      1. Makaron przekładamy do talerza, polewamy go sosem i przyozdabiamy świeżymi liśćmi z bazylii. Całość posypujemy starkowanym parmezanem. 

                                        Śledź cioci Basi - przepis krok po kroku

                                        Śledź cioci Basi
                                        Śledź cioci Basi
                                        Śledź cioci Basi
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Składniki:

                                        • sledź
                                          • majonez
                                            • rodzynki
                                              • przyprawa curry żółte
                                                • cukier
                                                  • cytryna
                                                    • ciemne pieczywo
                                                      • masło

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Śledzia kroimy w małe prostokąty.
                                                          1. Rodzynki wrzucamy do kubka z gorącą wodą, żeby zmiękły.
                                                            1. Do majonezu w misce wsypujemy curry, cukier, wlewamy też sok z cytryny. Ile czego? Trzeba próbować.
                                                              1. Sos wylewamy na pokrojonego śledzia.
                                                                1. Osuszone papierem kuchennym rodzynki wsypujemy na sos
                                                                  1. Po godzinie w lodówce można podawać

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                    Źródło: Filip Chajzer

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Kuchnia Dzień Dobry TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana