Bułki z ziarnami
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g letniej wody
150 g mąki żytniej razowej
300 g mąki pszennej
50 g ziaren oleistych np. słonecznika, dyni
siemienia lnianego, plus porcja do posypania bułek
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę żytnią, mąkę pszenną, sól i nasiona, dodać rozczyn z drożdży i olej, dobrze wyrobić ręką. Podzielić ciasto na 10 równych części i uformować bułki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20-25 min.
Bryndza z orzechami laskowymi
Składniki:
200 g bryndzy
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
garść kiełków słonecznika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli serek jest zbyt gęsty dodać odrobinę mleka.
Pasta z suszonych pomidorów
Składniki:
100 g suszonych pomidorów w oliwie
1 ząbek czosnku
200 g sera feta
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
4 łyżki majonezu
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory i czosnek bardzo drobno pokroić, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.
Pasta z tuńczyka
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
pęczek cebuli dymki
2 puszki tuńczyka, odsączone
1 puszka kukurydzy, odsączona
2-3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka obrać i pokroić w kostkę, dymkę posiekać, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić do smaku.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN