BUŁECZKI KUKURYDZIANE
Składniki:
40 g drożdży
3 łyżki cukru
1 szklanka letniego mleka
500 g mąki kukurydzianej
150 g miękkiego masła
3 żółtka
0,5 łyżeczki soli
1 białko
Przygotowanie:
Drożdże i jedną łyżkę cukru rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, masło i sól, wlać rozczyn z drożdży. Dokładnie zagnieść, ciasto powinno być sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 min. Z lekko wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Bułeczki posmarować białkiem. Piec około 15-20 min.
POLENTA ZE SZPINAKIEM
Składniki:
1 łyżka soli
1 szklanka kaszki kukurydzianej (nie instant)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki peperoni
400 g mrożonego szpinaku w liściach
100 g śmietany kremówki
oliwa, sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować z solą cztery szklanki wody. Na gotującą się wodę dodawać powoli kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 35-40, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, cebulę i peperoni, dodać szpinak, dusić na wolnym ogniu aż odparuje woda. Dodać śmietanę, podgrzać jeszcze kilka minut aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem do smaku. Blachę do pieczenia o wymiarach (około 20x30 cm) wysmarować oliwą, przelać do niej ciepłą polentę, wyrównać wierzch i odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty i smażyć lub grillować z obu stron na rumiany kolor, na wierzch każdego kawałka nałożyć szpinak.
ZUPA KUKURYDZIANA
Składniki:
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
4 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 puszki kukurydzy
sól i pieprz do smaku
200 g śmietany 18%
Przygotowanie:
Podsmażyć boczek na patelni aż będzie chrupiący, dodać cebulę i ziemniaki, lekko przesmażyć razem z boczkiem. Zalać 2 szklankami wody, dodać kukurydzę, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 min. Dodać śmietanę, gotować kilka minut.
SZYSZKI Z POPCORNU
Składniki:
80 g masła
250 g cukierków krówek
2 łyżki gorzkiego kakao
120 g popcornu (około 3 szklanki)
Przygotowanie:
Masło i cukierki rozpuścić na patelni. Dodać kakao, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać popcorn, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut do wystygnięcia. Z przestudzonej masy nabierać porcję i dłońmi formować „szyszki”.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN