Materiał promocyjny

Dania z kukurydzy

Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji "Gotuj o wszystko", zachęca do używania mało popularnej w naszym kraju mąki oraz kaszki kukurydzianej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował także włoską polentę.

BUŁECZKI KUKURYDZIANE

Składniki:

40 g drożdży

3 łyżki cukru

1 szklanka letniego mleka

500 g mąki kukurydzianej

150 g miękkiego masła

3 żółtka

0,5 łyżeczki soli

1 białko

Przygotowanie:

Drożdże i jedną łyżkę cukru rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, masło i sól, wlać rozczyn z drożdży. Dokładnie zagnieść, ciasto powinno być sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 min. Z lekko wyrośniętego ciasta uformować bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 o C. Bułeczki posmarować białkiem. Piec około 15-20 min.

POLENTA ZE SZPINAKIEM

Składniki:

1 łyżka soli

1 szklanka kaszki kukurydzianej (nie instant)

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/2 papryczki peperoni

400 g mrożonego szpinaku w liściach

100 g śmietany kremówki

oliwa, sól i pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować z solą cztery szklanki wody. Na gotującą się wodę dodawać powoli kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 35-40, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć czosnek, cebulę i peperoni, dodać szpinak, dusić na wolnym ogniu aż odparuje woda. Dodać śmietanę, podgrzać jeszcze kilka minut aż zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem do smaku. Blachę do pieczenia o wymiarach (około 20x30 cm) wysmarować oliwą, przelać do niej ciepłą polentę, wyrównać wierzch i odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty i smażyć lub grillować z obu stron na rumiany kolor, na wierzch każdego kawałka nałożyć szpinak.

ZUPA KUKURYDZIANA

Składniki:

100 g boczku, pokrojonego w kostkę

4 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę

1 cebula, pokrojona w kostkę

2 puszki kukurydzy

sól i pieprz do smaku

200 g śmietany 18%

Przygotowanie:

Podsmażyć boczek na patelni aż będzie chrupiący, dodać cebulę i ziemniaki, lekko przesmażyć razem z boczkiem. Zalać 2 szklankami wody, dodać kukurydzę, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 15-20 min. Dodać śmietanę, gotować kilka minut.

SZYSZKI Z POPCORNU

Składniki:

80 g masła

250 g cukierków krówek

2 łyżki gorzkiego kakao

120 g popcornu (około 3 szklanki)

Przygotowanie:

Masło i cukierki rozpuścić na patelni. Dodać kakao, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać popcorn, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut do wystygnięcia. Z przestudzonej masy nabierać porcję i dłońmi formować „szyszki”.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości