Cappuccino z gorzką czekoladą i zielonym groszkiem
Składniki:
800 ml wywaru warzywnego
50 ml śmietanki 36%
1 filiżanka zielonego groszku
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
25 g imbiru
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki ciepłego mleka
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka masła
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zielony groszek blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzamy a następnie miksujemy w blenderze i przepuszczamy przez sitko uzyskując w ten sposób pastę z groszku. Na maśle smażymy cebulę, imbir i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy wywaru, dodajemy pastę groszkową i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietankę po czym ponownie przecedzamy przez sitko. Porcjujemy do małych filiżanek, ubijamy mleko aż powstanie piana. Zupę posypujemy startą czekoladą i na wierzch wykładamy ubitą piankę z mleka.
Rolada z kurczaka podawana ze słodkimi patatami i sosem czekoladowym
Składniki dla 4 osób:
2 piersi z kurczaka
4 plastry szynki parmeńskiej
2 słodkie pataty
100 l mleka kokosowego
4 łyżki startej gorzkiej czekolady
50 g rozpuszczonego masła
pół pieczonej czerwonej papryki ber skóry i pestek
1 łyżka brązowego cukru
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbijamy tak jak na kotlety, na folii aluminiowej rozkładamy plaster szynki parmeńskiej na którą rozkładamy rozbitą pierś. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w roladę. Roladę podsmażamy z każdej strony na patelni i wkładamy do pieca na 15-20 minut w temp. 180C. Patata smarujemy masłem i posypujemy cukrem i następnie zawijamy w folie aluminiową i pieczemy 30 minut w temp. 180C. Plasterki papryki posypujemy częścią startej czekolady i podobnie jak kurczaka zawijamy w małe roladki i pieczemy do momentu gdy czekolada się rozpuści. Mleko kokosowe gotujemy wraz z pozostała częścią czekolady, doprawiamy solą i pieprzem. To nam daje sos czekoladowy. Gotową roladę układamy na talerzu wraz z pieczonym patatem i paprykową roladą, całość polewamy sosem czekoladowym.
Pieczone pomidory cherry z dressingiem czekoladowym
Składniki:
100 g pomidorów cherry
2 gałązki tymianku
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe ciemnej czekolady
Sól i pieprz
1 jabłko pokrojone w kostki
Przygotowanie:
Ułóż pomidory z tymiankiem na brytfance, polej oliwą oraz przypraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku przez 10-12 minut. Wyjmij pomidory z brytfanki, dodaj czekoladę do sosu, który został po pieczeniu i ubij, aby zrobić dressing. Pomidory połóż na talerzu, na wierzch połóż jabłko i zroś czekoladowym dressingiem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN