Materiał promocyjny

Dania z gorzkiej czekolady

Joseph "Józek" Seeletso poleca smakołyki z odrobiną gorzkiej czekolady.

Cappuccino z gorzką czekoladą i zielonym groszkiem

Składniki:

800 ml wywaru warzywnego

50 ml śmietanki 36%

1 filiżanka zielonego groszku

2 łyżki startej gorzkiej czekolady

25 g imbiru

1 ząbek czosnku

0,5 szklanki ciepłego mleka

1 cebula pokrojona w kostkę

1 łyżka masła

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zielony groszek blanszujemy w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzamy a następnie miksujemy w blenderze i przepuszczamy przez sitko uzyskując w ten sposób pastę z groszku. Na maśle smażymy cebulę, imbir i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy wywaru, dodajemy pastę groszkową i gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietankę po czym ponownie przecedzamy przez sitko. Porcjujemy do małych filiżanek, ubijamy mleko aż powstanie piana. Zupę posypujemy startą czekoladą i na wierzch wykładamy ubitą piankę z mleka.

Rolada z kurczaka podawana ze słodkimi patatami i sosem czekoladowym

Składniki dla 4 osób:

2 piersi z kurczaka

4 plastry szynki parmeńskiej

2 słodkie pataty

100 l mleka kokosowego

4 łyżki startej gorzkiej czekolady

50 g rozpuszczonego masła

pół pieczonej czerwonej papryki ber skóry i pestek

1 łyżka brązowego cukru

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka rozbijamy tak jak na kotlety, na folii aluminiowej rozkładamy plaster szynki parmeńskiej na którą rozkładamy rozbitą pierś. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w roladę. Roladę podsmażamy z każdej strony na patelni i wkładamy do pieca na 15-20 minut w temp. 180C. Patata smarujemy masłem i posypujemy cukrem i następnie zawijamy w folie aluminiową i pieczemy 30 minut w temp. 180C. Plasterki papryki posypujemy częścią startej czekolady i podobnie jak kurczaka zawijamy w małe roladki i pieczemy do momentu gdy czekolada się rozpuści. Mleko kokosowe gotujemy wraz z pozostała częścią czekolady, doprawiamy solą i pieprzem. To nam daje sos czekoladowy. Gotową roladę układamy na talerzu wraz z pieczonym patatem i paprykową roladą, całość polewamy sosem czekoladowym.

Pieczone pomidory cherry z dressingiem czekoladowym

Składniki:

100 g pomidorów cherry

2 gałązki tymianku

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

2 łyżki stołowe ciemnej czekolady

Sól i pieprz

1 jabłko pokrojone w kostki

Przygotowanie:

Ułóż pomidory z tymiankiem na brytfance, polej oliwą oraz przypraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku przez 10-12 minut. Wyjmij pomidory z brytfanki, dodaj czekoladę do sosu, który został po pieczeniu i ubij, aby zrobić dressing. Pomidory połóż na talerzu, na wierzch połóż jabłko i zroś czekoladowym dressingiem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości