Zapiekanka z cukinii i dyni
Składniki:
150 g dyni
1 mała cukinia
3 dojrzałe pomidory
300 g tłustego twarogu
200 g twardej fety
1 szklanki jogurtu
1 dużego pęczka koperku
2 łyżki poszatkowanej świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
1 szklanki oliwy
Przygotowanie:
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami pokrojone w cienkie plasterki dynię i cukinię. Każdą warstwę przekładamy masą serową, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami, polewamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Masa serwa: Rozgniecioną widelcem fetę mieszamy z twarogiem, poszatkowanym koperkiem, miętą, jogurtem, solą i pieprzem do smaku. Na ostatnią warstwę wykładamy ostatnią porcję masy serowej . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 230 stopni przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a wierzch przypieczony.
Zielony ryż
Składniki:
200 g ryżu basmati
1 mały brokuł
150 g zielonego groszku (np. mrożony)
1 kostka (180 g) wędzonego tofu
małe opakowanie (50 g) kiełków lucerny
4 łyżki oleju ryżowego
łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
sól do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody ok. 15 minut na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę. Brokuł kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem ryżowym. Dusimy pod pokrywką, aż stanie się miękki, ale nie będzie się rozpadać ( ok. 7 minut). Następnie dodajemy groszek, rozkruszamy kostkę tofu, dolewamy sos sojowy i dusimy kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodajemy olej sezamowy. Ryż podajemy z warzywami i dużą ilością kiełków lucerny.
Ziemniaki z fetą
Składniki:
4 duże ziemniaki
kostka greckej twardej fety (ok. 200 g)
1 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia cebula cukrowa drobno poszatkowana
4 średnie pomidory
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki na mandolinie. Następnie pokrojone wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy aż zmiękną (ok. 7-10 minut) na średnim ogniu. Cebulę dorzucamy do ziemniaków, dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól i pieprz do smaku, delikatnie wszystko mieszamy, na górze układamy plastry fety, ponownie przykrywamy i dusimy aż ser się rozpuści ( 2-3 minuty).
Przekąska z ciasta francuskiego
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera pleśniowego, lub greckiej fety
2 czerwone papryki
2 cebule
oliwki czarne lub zielone
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w cienkie krążki i dusimy pod pokrywką na oliwie z oliwek z odrobiną soli ( ok. 10 minut ). W tym samym czasie dusimy paprykę pokrojoną w paski, też około (10 minut). Ciasto francuskie rozwijamy, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm. Kroimy na kwadraty, które przenosimy na blachę do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję uduszonej cebuli, parę pasków papryki, oliwki, ser, polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy i pieprzymy. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w temp 220 stopni z termoobiegiem ok. 10 minut.
Cieciorka w pomidorach
Skałdniki:
1 puszka cieciorki (ok.300 g)
1 puszka pomidorów krojonych (ok. 300 g)
3 łyżki serka mascarpone
czubata łyżeczka rozmarynu
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozmaryn, po chwili grubo pokrojony czosnek. Gdy się lekko przyrumieni dodajemy szczyptę pieprzu cayenne, cieciorkę i pomidory. Całość dusimy 5 minut. Dodajemy mascarpone, solimy i pieprzymy do smaku.
Dahl z czerwonej soczewicy
Składniki:
3 szklanki czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
4 łyżki masła
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
3 pomidory pokrojone w kostkę (lub jedna puszka)
1/2 opakowania (370 g) kwaśnego jogurtu
duża garść poszatkowanego koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy z wodą około 20 minut (aż będzie się rozpadać). Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę. W małym garnuszku rozgrzewamy masło . Dodajemy czosnek pomieszany z imbirem i po ok. 2 minutach pomidory. Całość wlewamy do rozgotowanej soczewicy, dodajemy jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz. Podajemy z ryżem, lub pieczywem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN