CIELĘCINA W SOSIE POMARAŃCZOWYM
Składniki:
900 g cielęciny z udźca
4 szalotki drobno posiekane
250 ml soku ze świeżych pomarańczy
Skórka otarta z 3 pomarańczy
Szczypta gałki muszkatołowej szczypta tartych goździków
Szczypta kolendry
Szczypta imbiru
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki wody
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka utłuczonego pieprzu
Sól, pieprz
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Olej rozgrzej w garnku o grubym dnie, włóż do niego szalotki i mięso, obsmaż je z każdej strony, dodaj sól, pieprz i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj 1 soku z pomarańczy i przyprawy, duś na małym ogniu około 40 minut. Skórkę pomarańczową dwukrotnie zblanszuj. W małym garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj skórkę pomarańczową, gotuj aż ta stanie się szklista. Wtedy dodaj ocet i tłuczony pieprz. Mięso wyjmij z garnka krój na plastry i podawaj z sosem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z WINOGRONAMI
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (około 700g)
5 młodych cebulek
300 g ciemnych winogron
200 ml soku z winogron
1 łyżka kminku
1 łyżka mielonego kminku
1 łyżka miodu
Sól, pieprz
Łyżka oleju
70 ml wody
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Cebulki obierz, winogrona przekrój na połówki i pozbądź się pestek. Mięso obtocz w mielonym kminku. W dużym rondlu rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, dodaj miód i sok z winogron, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu około 20 minut. W drugim rondlu podgrzej wodę dodaj cebulki i cukier, smaż na małym ogniu aż lekko zbrązowieją a następnie dodaj winogrona, smaż około 8 minut. Mięso krój na plastry i podawaj w towarzystwie cebulek i winogron.
TRÓJKOLOROWY OMLET
Składniki:
12 jaj
2 czerwone papryki obrane ze skórki
2 cukinie
5 cebul
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę pokrój na cienkie plasterki, cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebule obierz i pokrój w piórka. Czosnek drobno pokrój. W miseczce wymieszaj 4 jaja dodaj odrobinę soli i pieprzu, lekko ubij. Na patelnie daj odrobinę oliwy, dodaj czosnek oraz cebulę, smaż około 3 minut, dodaj jaja, smaż aż omlet się zetnie. Następnie przełóż go do wysokiej formy na tartę. Następnie w misce wymieszaj 4 jaja z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj paprykę, smaż 3 minuty, wlej jaja, i smaż aż omlet się zetnie, ułóż go na omlecie cebulowym. Następnie w misce wymieszaj 4 jaja z solą i pieprzem, na patelni rozgrzej odrobinę oliwy dodaj cukinię smaż przez chwile a następnie wlej jaja i smaż aż omlet się zetnie. Ułóż go na omlecie paprykowym. Całość włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 25 minut. Trójkolorowy omlet podawaj na zimno w towarzystwie zielonej sałaty.
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
600 g ziemniaków
300 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
Szczypta soli
2 jaja
500 g truskawek
Gęsta śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z mąka, cukrem, jajami i solą. Z wyrobionego ciasta formuj małe placuszki, na środku każdego z nich połóż truskawkę i formuj kulki. Gotuj je w lekko osolonej wodzie około 4, 5 minut. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN