Materiał promocyjny

Cielęcina w sosie pomarańczowym

Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy inspirowane obrazem Vincenta van Gogha „Chłopiec z pomarańczą”.

CIELĘCINA W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Składniki:

900 g cielęciny z udźca

4 szalotki drobno posiekane

250 ml soku ze świeżych pomarańczy

Skórka otarta z 3 pomarańczy

Szczypta gałki muszkatołowej szczypta tartych goździków

Szczypta kolendry

Szczypta imbiru

1 łyżka brązowego cukru

4 łyżki wody

2 łyżki octu z białego wina

1 łyżka utłuczonego pieprzu

Sól, pieprz

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Olej rozgrzej w garnku o grubym dnie, włóż do niego szalotki i mięso, obsmaż je z każdej strony, dodaj sól, pieprz i poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj 1 soku z pomarańczy i przyprawy, duś na małym ogniu około 40 minut. Skórkę pomarańczową dwukrotnie zblanszuj. W małym garnku zagotuj wodę z cukrem, dodaj skórkę pomarańczową, gotuj aż ta stanie się szklista. Wtedy dodaj ocet i tłuczony pieprz. Mięso wyjmij z garnka krój na plastry i podawaj z sosem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z WINOGRONAMI

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe (około 700g)

5 młodych cebulek

300 g ciemnych winogron

200 ml soku z winogron

1 łyżka kminku

1 łyżka mielonego kminku

1 łyżka miodu

Sól, pieprz

Łyżka oleju

70 ml wody

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Cebulki obierz, winogrona przekrój na połówki i pozbądź się pestek. Mięso obtocz w mielonym kminku. W dużym rondlu rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, dodaj miód i sok z winogron, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu około 20 minut. W drugim rondlu podgrzej wodę dodaj cebulki i cukier, smaż na małym ogniu aż lekko zbrązowieją a następnie dodaj winogrona, smaż około 8 minut. Mięso krój na plastry i podawaj w towarzystwie cebulek i winogron.

TRÓJKOLOROWY OMLET

Składniki:

12 jaj

2 czerwone papryki obrane ze skórki

2 cukinie

5 cebul

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Paprykę pokrój na cienkie plasterki, cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebule obierz i pokrój w piórka. Czosnek drobno pokrój. W miseczce wymieszaj 4 jaja dodaj odrobinę soli i pieprzu, lekko ubij. Na patelnie daj odrobinę oliwy, dodaj czosnek oraz cebulę, smaż około 3 minut, dodaj jaja, smaż aż omlet się zetnie. Następnie przełóż go do wysokiej formy na tartę. Następnie w misce wymieszaj 4 jaja z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę dodaj paprykę, smaż 3 minuty, wlej jaja, i smaż aż omlet się zetnie, ułóż go na omlecie cebulowym. Następnie w misce wymieszaj 4 jaja z solą i pieprzem, na patelni rozgrzej odrobinę oliwy dodaj cukinię smaż przez chwile a następnie wlej jaja i smaż aż omlet się zetnie. Ułóż go na omlecie paprykowym. Całość włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz około 25 minut. Trójkolorowy omlet podawaj na zimno w towarzystwie zielonej sałaty.

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

600 g ziemniaków

300 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

Szczypta soli

2 jaja

500 g truskawek

Gęsta śmietana

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z mąka, cukrem, jajami i solą. Z wyrobionego ciasta formuj małe placuszki, na środku każdego z nich połóż truskawkę i formuj kulki. Gotuj je w lekko osolonej wodzie około 4, 5 minut. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości