Materiał promocyjny

Chleb z chrupiącą skórką

Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji programu "Gotuj o wszystko", podpowiada, co zrobić, by chleb miał chrupiącą skórkę. W kuchni DDTVN przygotował pożywny obiad z warzyw.

CHLEB Z PRAŻONYMI PŁATKAMI OWSIANYMI

Składniki:

30 g drożdży

1 łyżeczka cukru

400 ml ciepłej wody

150 g płatków owsianych

500 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. Płatki owsiane, przesypać na patelnię i prażyć na wolnym ogniu, aż nabiorą lekko brązowego koloru, następnie wymieszać z mąką pszenną i solą. Dodać roztwór wody i drożdży i dobrze wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 min. Podłużną formę wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią, wierzch posypać płatkami, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 1 godz. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, należy niezwłocznie po upieczeniu wyjąć chleb z formy.

ROSTI Z MARCHEWKĄ (SZWAJCARSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE)

Składniki:

500 g ziemniaków

2 duże marchewki

2 cebule, pokrojone w piórka

sól

100 g masła

3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach, na półtwardo w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i jeszcze ciepłe obrać z łupin, odstawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę wymieszać z ziemniakami i marchewką, posolić. Dwie łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać warzywa i tak długo smażyć, mieszając na patelni, aż wchłoną tłuszcz. Uformować płaski placek wielkości patelni. Smażyć, aż spód będzie złotobrązowy. Skropić łyżką mleka, za pomocą talerza odwrócić placek i przyrumienić z drugiej strony. Podawać, jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań mięsnych.

ŻEBERKA W ANYŻOWYM SOSIE

Składniki:

1 kg chudych, wieprzowych żeberek

2 cebule, pokrojone w piórka

5 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki

8-10 gwiazd anyżu

1 łyżeczka ostrej papryki

1 szklanki rodzynek

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Żeberka pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor, zmniejszyć płomień, dodać cebulę, czosnek, anyż, rodzynki i miód, dusić pod przykryciem przez około 1 godz.

PIETRUSZKA DUSZONA W MIODZIE Z CYNAMONEM

Składniki:

200 g korzenia pietruszki, obranego, pokrojonego w słupki

2 łyżki masła

50 g miody

cynamonu, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać pietruszkę, dusić do miękkości pod przykryciem podlewając wodą, pod koniec gotowania dodać miód, doprawić cynamonem, solą i pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości