Materiał promocyjny

Bohaterka X-Factor od kuchni

" Małgorzata Szczepańska- Stankiewicz została okrzyknięta polską Susan Boyle, ale jedynym nawiązaniem do słynnej brytyjskiej finalistki programu Mam talent jest wyłącznie świetny głos, jakim dysponuje Małgosia. Jest uroczą, sympatyczna kobietą, która wzbudza wyłącznie pozytywne emocje. W Dzień Dobry TVN zaprezentowała swoje ulubione przepisy.

Sałatka z kurczakiem i ananasem

duża pierś kurczaka

puszka ananasów

puszka kukurydzy

paczka rodzynków

majonez

przyprawa uniwersalna

Przygotowanie:

Kurczaka usmażyć na oliwie, a następnie wymieszać z pokrojonymi ananasami, rodzynkami, kukurydzą i majonezem. Doprawiamy przyprawą uniwersalną.

Łosoś grillowany w sosie brokułowym z ryżem curry i warzywami

Oliwa z oliwek

Przyprawa do ryb

4 dzwonka z łososia

2 łyżki soku z cytryny

koperek, pieprz, sól

Przygotowanie:

Łososia oprószyć przyprawą solą i pieprzem skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na rozgrzanej patelni z oliwą i smażyć przez około 5-8 minut.

Sos brokułowy

1 średni brokuł (400-500 g)

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

300 ml bulionu (może być z kostki)

1/2 do 1 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Brokuł umyć, podzielić na cząstki (łodyga tez jest jadalna i smaczna należy tylko obrać ja z twardego łyka i pokroić). Cebule obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praske. Warzywa włożyć do gorącego bulionu, gotować do miękkości na średnim ogniu, przestudzić, zmiksować. Powtórnie zagotować, jeśli sos jest za rzadki, zagęścić bulka tarta. Dodać sos sojowy, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

Ryż curry

3 torebki (po 125g) białego ryżu

2 kostki rosołowe (mięsne)

łyżka curry

łyżeczka Vegety

pieprz

łyżka oliwy

Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku, rozpuścić w niej kostki, zmniejszyć ogień i wstawić ryż. Gotować wg zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę. Ryż odcedzić i wrzucić na patelnię. Posypać przyprawami i smażyć cały czas mieszając, aż ryż zrobi się jednolicie żółty. Do tego można jeszcze podać grillowane warzywa (cukinia, papryka kolorowa, cebula) albo warzywa z wody (kalafior, fasolka, brokuły, marchewka)

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości