Pręga wołowa w jarzynach podana z purré selerowym
Składniki dla 4 osób:
1 kg pręgi wołowej
2 l rosołu wołowego
1 op. włoszczyzny suszonej Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku
2 ziemniaki
1 seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml mleka 3%
2 łyżki masła
Sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone mięso umieścić w garnku, zalać rosołem, dodać suszoną włoszczyznę, cebulę i czosnek. Całość doprawić do smaku przyprawą warzywną i gotować do miękkości.
Seler i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę (pokrojony seler należy zalać wodą, aby nie ściemniał). Następnie włożyć do garnka z mlekiem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, ugnieść z masłem na purée, a następnie doprawić do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotowane mięso pokroić w plastry i ułożyć na purée z selera. Podawać z chrzanem śmietankowym.
Zupa cebulowa z parmezanem
Składniki dla 4 osób:
6 pokrojonych w cienkie piórka cebul
1 l rosołu wołowego Kucharek
Tymianek Prymat do smaku
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
Bagietka na grzanki
100 g tartego sera parmezan
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażyć na maśle z tymiankiem do momentu, aż zacznie brązowieć, dolać wino i gotować przez ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować do momentu, aż cebula będzie miękka.
Całość doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold i pieprzem. Bagietkę pokroić na kromki, każdą z nich posypać serem parmezan i zapiekać. Zupę podawać w bulionówkach z ułożoną na wierzchu grzanką.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN