Orientalne gołąbki z mini kapusty włoskiej z pikantnym farszem z drobiu i pieczarek
podane na chrupiącej sałatce z kiełków i mango
Składniki dla 4 osób:
400 g mięsa mielonego z podudzi z kurczaka lub indyka
200g umytych, osuszonych i drobno posiekanych pieczarek
1 łyżka prażonych ziaren sezamu1 pęczka cebuli dymki 1 roztrzepane jajko 2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka oleju sezamowego
liście mini kapusty włoskiej
1 biała, pokrojona w kostkę cebula
1 posiekana w plasterki biała część pora 4 posiekane ząbki czosnku
1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat
100 ml słodkiego sosu sojowego
200 g świeżych kiełków soi, słonecznika i rzodkiewki
100 g pokrojonego w paseczki mango
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
1,5 l rosołu warzywnego Kucharek
Do dużego garnka z gotującym się rosołem warzywnym, włożyć liście kapusty i gotować 5 minut. Liście kapusty odcedzić, osuszyć i wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek, pieczarek i pora, ostudzić i dodać do mielonego mięsa. Masę mięsną połączyć z jajkiem, olejem sezamowym i przyprawą do mięsa mielonego, całość dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz ułożyć na liściach kapusty, dokładnie zwinąć gołąbki i ułożyć łączeniem do dołu na sicie przystosowanym do gotowania na parze. Sito z gołąbkami, ustawić na garnku z gotującym się rosołem warzywnym, przykryć pokrywką i gotować przez ok. 30 minut.
Kiełki wymieszać z mango i marynowanym imbirem.
Aromatyczne gołąbki ułożyć na chrupiącej sałatce z kiełków i mango, skropić sosem sojowym i posypać prażonymi ziarnami sezamu.
Pierś z kaczki podana na aromatycznej czerwonej kapuście z sosem truskawkowym
Składniki dla 4 osób:
3 piersi z kaczki, każda o wadze ok. 250 g
1 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżki pikantnej przyprawy do drobiu Prymat2 łyżki miodu lipowego1 płaska łyżeczka marynowanego imbiru
1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 główki czerwonej mini kapusty
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała, pokrojona w kostkę cebula
2 łyżki miodu pszczelego
1 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Czerwony ocet winny do smaku
1 szklanka rosołu warzywnego Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku
2 łyżki białego kremu balsamico 300g mrożonych truskawek
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Mielony kardamon do smaku. Pozostała część marynaty
Świeże truskawki i kilka listków świeżej mięty do dekoracji
W dużym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i dodać poszatkowaną kapustę. Wlać rosół warzywny, czerwone wino i miód, całość przykryć i dusić przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Następnie dodać ocet winny, doprawić do smaku i dusić do momentu, aż cały płyn odparuje.
Piersi z kaczki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, skórkę delikatnie naciąć na ukos.
Wszystkie składniki marynaty połączyć i doprawić do smaku. Piersi zalać marynatą i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po zamarynowaniu kaczkę dokładnie odsączyć i odcisnąć z marynaty. Marynatę przelać na głęboką patelnię , dodać mrożone truskawki i krem balsamiczny, gotować na małym ogniu do momentu, aż jej objętość zmniejszy się o połowę, a następnie doprawić do smaku. Sos zmiksować, a następnie gotować, aż będzie gęsty.
Piersi kaczki smażyć na mocno rozgrzanej patelni skórką do dołu. Gdy skórka będzie miękka, a nadmiar tłuszczu wytopi się, przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie mięso przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Piersi z kaczki przełożyć na deskę i po kilku minutach pokroić na plastry. Mięso ułożyć na aromatycznej czerwonej kapuście i polać ciepłym sosem truskawkowym. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i miętą.
Surówka z białej mini kapusty z prażonymi orzeszkami pinii
Składniki dla 4 osób:
2 główki białej mini kapusty
1 twarde, winne jabłko starte na tarce o dużych oczkach
Sok z 1 cytryny
1 pokrojona w kostkę cebula
1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
1 pęczka szczypiorku
1 pęczka natki pietruszki
Sól, cukier, biały pieprz Prymat do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
Starte jabłko, marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Z umytej i osuszonej kapusty, wykroić głąb, pokroić na paseczki i połączyć z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać z oliwą z oliwek i orzeszkami pinii, doprawić do smaku.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN