VASILOPITA- Greckie ciasto ze szczęśliwą monetą
Składniki:
200 g masła
1 szklanki drobnego cukru
6 jaj
4 łyżki likieru pomarańczowego
Skórka otarta z cytryny
4 szklanki mąki
łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mleka skondensowanego
1 moneta
Cukier puder (do posypania upieczonego ciasta)
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodawaj pojedynczo jaja, następnie likier, skórkę cytrynową i powoli wsypuj mąkę. Ciasto wylej do okrągłej formy, ukryj w cieście monetę i piecz około godziny w temperaturze 200 stopni.
„Hoppin John”, czyli dobra fasolka na dobry rok
Składniki:
200 g fasoli (najlepiej „czarne oczko”)
200 g boczku pokrojonego w kwadraciki
1 cebula drobno pokrojona
150 g długoziarnistego ryżu
PRZYPRAWY KAMIS:
Kurkuma
Tymianek
Chili pieprz Cayenne
Sól Morska w młynku
Czosnek Granulowany
Przygotowanie:
Fasolę namocz przez noc, następnie wylej wodę, a fasolę przełóż do garnka i zalej świeżą wodą. Dodaj sól i gotuj około godziny. Boczek przysmaż na patelni, przełóż do miseczki. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku przysmaż cebulę, dodaj czosnek, pomidory. Całość wymieszaj z fasolą, dopraw pieprzem, tymiankiem, duś około 15 minut. Podawaj z ryżem z dodatkiem kurkumy.
Winogronowa sałatka
Składniki:
200 g winogron
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
2 gałązki selera naciowego
100 g orzechów włoskich
150 g twardego sera żółtego np. Edam
2 cykorie
Sok z cytryny
2 łyżki miodu
Oliwa z oliwek
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Winogrona przekrój na połówki i pozbądź się pestek, śliwki pokrój w cienkie paseczki, seler i ser w kosteczkę. Wszystko wymieszaj w dużej misce, dodaj orzechy, sok z cytryny, odrobinę oliwy, miodu ziół soli i pieprzu. Sałatkę przekładaj do łódeczek z cykorii.
Zielona sałatka z boczkiem
Składniki:
500 g mrożonego zielonego groszku
8 plastrów boczku pokrojonego w paseczki
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
2 łyżki masła
Cebulka dymka
PRZYPRWAY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Pieprz kolorowy w młynku
Przygotowanie:
Groszek wrzuć do gotującej się wody na około 3 minuty. Boczek przysmaż na patelni, przełóż go do miseczki. Na patelnie wrzuć groszek, dodaj sok z cytryny masło, sol, pieprz i pokrojoną cebulkę. Przełóż do miski udekoruj sałatą.
Krewetkowe przekąski
Składniki:
300 g krewetek dużych
200 g białego sera
Szczypiorek
4 ogórki
Sok z cytryny
Oliwa z oliwek
Papryczka chili
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz biały mielony
Sól Morska w młynku
Zioła do sałatek
Przygotowanie:
Krewetki wrzuć na patelnie z rozgrzaną oliwa i drobno pokrojonym chili. Smaż przez chwilę. Ostudź. 3 krewetek drobno pokrój i wymieszaj z białym serem, dodaj pokrojony szczypiorek, sól. Ogórka pokrój na 3 cm kawałki, pozbądź się pestek i faszeruj pastą krewetkową. Udekoruj krewetką, posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN