Rodzice uczniów sportowej szkoły żądają usunięcia maszyny ze słodyczami. Co dać dziecku zamiast batona?

W Łodzi, w niepublicznej Szkole Podstawowej o profilu sportowym rodzice uczniów domagają się usunięcia maszyny z batonami. „Słodycze w diecie sportowca są dozwolone” – odpisała dyrekcja szkoły. Dziennikarz Dzień dobry TVN Marcin Sawicki spotkał się z dwiema mamami, które są przeciwko maszynie ze słodkościami.

Spór o maszynę ze słodyczami

W łódzkiej niepublicznej Szkole Podstawowej Mistrzostwa Sportowego Kokoro rodzice uczniów żądają natychmiastowego usunięcia automatu ze słodyczami. Jak argumentują swoją prośbę, maszyna z batonami na korytarzu szkolnym kłóci się ze sportowym profilem szkoły. Uczniowie w czasie lekcji uczą się prawidłowego i zbilansowanego odżywiania, zaś na przerwach kupują w automacie czekoladowe i pozbawione wartości batony. Rodzice uczniów wystosowali list do dyrekcji placówki. Władze szkoły odpisały:

Słodycze w diecie sportowca są dozwolone o ile są wpisane w dietę, a ich spożycie nie utrudnia prawidłowego zbilansowania diety.

Z argumentem nie zgadzają się oburzeni rodzice uczniów sportowej szkoły.

My nie podajemy dzieciom słodyczy, a jeżeli nawet, to w ograniczonej ilości. Dzieci, które maja dostęp do słodyczy nieograniczony korzystają z tego bezkarnie.

Rozmowy wciąż trwają. Jak na razie automat został wyłączony. To jednak nie satysfakcjonuje rodziców. Oni wciąż będą domagać się likwidacji maszyny.

W studiu Dzień dobry TVN razem z Katarzyną Bious porozmawialiśmy, jakim jedzeniem naładować dziecko, by energii nie czerpało z batonów.

Przykładowe przepisy na zdrowe przekąski:

Makaron z omletem i nori

Składniki:

  • 100 g makaronu sojowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 4 jajka
        • 2 płaskie łyżeczki masła
          • 1/2 czerwonej cebuli
            • 2 średnie pieczarki
              • 1 liść nori
                • 2 łyżeczki oleju sezamowego
                  • sos sojowy do smaku

                    Przygotowanie:

                    Makaron sojowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy w misce i smażymy z nich na odrobinie masła dwa omlety, które następnie kroimy w cienkie paseczki.

                    Cebulę kroimy w cienkie talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Nori tniemy nożyczkami w paseczki. Gotowy makaron mieszamy z oliwą i nakładamy na talerze. Posypujemy cebulą, plasterkami pieczarek, dodajemy omlet, nori i polewamy olejem sezamowym i odrobiną sosu sojowego do smaku.

                    Zobacz także:

                    Uderz dietą w nadciśnienie. Przepisy wg wytycznych NFZ testuje Piotr Kucharski

                    Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie

                    Sałatka z komosą i burakiem

                    Składniki:

                    • 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
                      • garść liści bazylii
                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                          • 1/2 ząbka czosnku
                            • sok z 1/2 cytryny
                              • 2 średnie ugotowane buraki
                                • 4 łyżki ugotowanej fasoli czerwonej
                                  • kilka plastrów Grana Padano
                                    • mała garstka nerkowców

                                      Przygotowanie:

                                      Nerkowce prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Bazylię szatkujemy i ucieramy w moździerzu razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Buraki kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy ugotowaną komosę, pokrojone buraki oraz fasolę. Nakładamy do miseczek, posypujemy plasterkami padano, przyprażonymi nerkowcami i polewamy zielonym sosem z bazylii.

                                      Pasta z czerwonej soczewicy

                                      Składniki:

                                      • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
                                        • 1 łyżeczka sosu sojowego
                                          • 1 średnia biała cebula
                                            • 2 łyżki sezamu
                                              • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
                                                  • sól do smaku

                                                    Przygotowanie:

                                                    Soczewicę płuczemy i gotujemy w podwójnej ilości wody z łyżeczką sosu sojowego ok. 15 minut. Sezam prażymy na złocisty kolor na suchej patelni, a następnie mielimy. Cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek aż stanie się szklista. Ugotowaną soczewicę miksujemy na jednolitą masę z podsmażoną cebulą, zmielonym sezamem oraz słodką papryką. Solimy do smaku.

                                                    Ja podałam pastę z soczewicy z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz z paluchami, które upiekłam z resztek ciasta na pizzę

                                                    Pulpeciki z kaszy i marchewki

                                                    Składniki:

                                                    • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
                                                      • 1 mała cukinia
                                                        • 1 średnia marchewka
                                                          • 70 g startego parmezanu
                                                            • 2 łyżki siemienia lnianego
                                                              • sól i pieprz do smaku
                                                                • jogurt naturalny
                                                                  • 2 ząbki czosnku

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Cukinię obieramy ze skórki i trzemy na małej tarce. Odsączamy płyn. Marchewkę ścieramy na odrobinę grubszej tarce. Kaszę mieszamy z warzywami, startym parmezanem i siemieniem lnianym. Solimy i pieprzymy do smaku. Mokrymi rękami toczymy malutkie kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni góra/ dół, aż pulpeciki się lekko przyrumienią, czyli około 10-15 minut. Podajemy z pieczywem i ulubionymi sosami, np. jogurtowo-czosnkowym.

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana