Oszuści podszywają się pod dużą firmę telekomunikacyjną. Na co uważać?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie daj się okraść! Oszuści podszywają się pod bank
Nie daj się okraść! Oszuści podszywają się pod bank
ALERTY RCB
ALERTY RCB
Plaga cyberprzestępczości w Polsce
Plaga cyberprzestępczości w Polsce
Specjaliści z zespołu CERT Polska ostrzegają przed oszustami podszywającymi się pod dużą firmą telekomunikacyjną. Przestępcy rozsyłają przy tym wiadomości, poprzez które wyłudzają dane do logowania. Na co uważać?

Oszuści podszywają się pod UPC

Marka UPC znika z polskiego rynku po przejęciu jej przez P4, operatora sieci Play. Oszuści wykorzystują tę sytuację i wysyłają wiadomości z linkiem, który przenosi do fałszywej strony internetowej. Cyberprzestępcy podszywają się pod UPC i wyłudzają dane do logowania.

- Właściciele kont pocztowych otrzymują wiadomości, w których przestępcy podszywają się pod administrację portalu - wyjaśnia NASK.

Oszuści zalecają przeprowadzenie "aktualizacji", która "ma na celu wzmocnienie bezpieczeństwa konta oraz jego szybszą i bardziej efektywną obsługę". Jednak zawarty w wiadomości link przekierowuje na stronę phishingową, na której wyłudzane są dane do logowania do serwisu UPC. Cyberprzestępcy wykorzystują przejęte konta pocztowe do wykonywania dalszych szkodliwych działań. 

Jak nie dać się oszukać?

Jeżeli podejrzewamy, że dostaliśmy wiadomość od oszustów, warto skontaktować się z firmą, od której rzekomo wysłano informację. W ten sposób jesteśmy w stanie potwierdzić prawdziwość przesłanych treści.

Jeśli już kliknęliśmy w link i oszuści dostali nasze dane do logowania - trzeba je jak najszybciej zmienić.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: TVN24

Źródło zdjęcia głównego: CentralITAlliance/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana