Mega kanapka z wołowiną
Składniki:
2 x 200 g antrykotu wołowego
4 ząbki czosnku
tymianek
6 łyżek oleju rzepakowego
1 mały bochenek chleba
2 pomidory
1 sałata rzymska
Dresing:
1 ogórek
1 łyżeczka kaparów
1 pęczek natki pietruszki
1 mała czerwona cebulka
6 łyżek majonezu
sos worchester
tabasco
4-5 patyki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Mięso zamarynować z czosnku wymieszanym z tymiankiem i oliwą z oliwek i pieprzem. Odstawić do lodówki na wet na 2 dni.
Chleb obkroić z „piętek” obraz boków aby powstał sześcian. Następnie przekroić wzdłuż na trzy części i opiec je na suchej patelni. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć zamarynowaną wołowinę przez 3-4 minuty z każdej strony. Mięso odstawić aby „odpoczęło”. Następnie pokroić w plastry.
Dresing:
Ogórka przekroić wzdłuż na połowy i łyżeczka wybrać pestki. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kaparami, posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekaną cebulką. Dodać majonez oraz sosy. Doprawić sola i pieprzem do smaku.
Na spód bochenka ułożyć 3 liście sałaty, na wierzch połowę pokrojonego w plastry mięsa oraz jednego pokrojonego w plastry pomidora. Polać połową dresingu. Ułożyć środkową część chleba i powtórzyć czynności z pozostałymi składnikami. Przykryć górą chleba. Przebić 4-5 patykami do szaszłyków i pokroić.
Kanapki Pulled pork
2 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
6 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki słodkiej papryki
4 gałązki tymianku
4 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu cayenne
5 łyżek octu winnego
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
5 łyżek majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 cytryny
2 łyżki cukru
2 marchewki
1 główka młodej kapusty
sól i pieprz
bułki do hamburgerów
Sposób przygotowania:
Mięso ułożyć na kratce do pieczenia ułożonej na blasze. Przyprawy, cukier, ocet i oliwę zmiksować w robocie kuchennym na pastę. Pastą natrzeć mięso i wstawić do lodówki aby się zamarynowało na około 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Piec mięso przez około 3,5 godziny.
Colesław:
Musztardę wymieszać z majonezem, śmietaną sokiem z cytryny i cukrem. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę i marchewkę wymieszać i połączyć z sosem. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
Jajko, bekon, pomidor
Składniki:
6 kromek chleba tostowego
2 jajka
4 plasterki bekonu
1 duży pomidor
majonez
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kromki chleba opiec w tosterze lub w piekarniku. Jajka usmażyć na patelni tak aby żółtko było płynne. Plasterki bekonu usmażyć na suchej patelni aż będą chrupiące. Pomidora pokroić w plasterki.
Kromki chleba posmarować majonezem. Na dwie kromki ułożyć po jednym sadzonym jajku, przykryć kromką chleba. Następnie ułożyć po plasterku pomidora i po dwa plasterki bekonu. Przykryć kolejną kromką chleba i przekroić na trójkąty.
Crostini z bobem
Składniki:
250 g ugotowanego, obranego bobu
1 ząbek czosnku
20 g startego parmezanu
0,5 łyżeczki soli
2-3 szczypty pieprzu
2-3 łyżki oliwy
8 kromek ciabatty
8 listków bazylii do ozdoby
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem ciabatty i listków bazylii umieścić w misce, wymieszać i lekko rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Kromki ciabatty skropić oliwą i opiec z każdej strony. Na wierzch nałożyć pastę z bobu i udekorować każdą kromkę listkiem bazylii.
Składniki:
3-4 kromki wiejskiego chleba
1 duży dojrzały pomidor
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
5-6 dużych liści bazylii
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kromki chleba opiec w piekarniku lub na suchej patelni.
Pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i listkami bazylii oraz oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Całość nałożyć na pieczywo. Skropić oliwą.
Focaccia
Pieczywo:
25 g świeżych drożdży
1 szczypta cukru
400 ml wody
650 g mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
250 ml pesto
20 plasterków szynki parmeńskiej
3 kule mozarelli
3 duże pomidory
sól i pieprz
30 wykałaczek
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać mąkę i sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładka masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Blachę o wymiarach około 25 x 35 cm natłuścić oliwą, wyłożyć na nią ciasto i natłuszczonymi dłońmi równomiernie je rozprowadzić, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Całość posolić i skropić z wierzchu oliwą. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 – 30 minut. Odstawić do ostygnięcia i przekroić wzdłuż na połowę.
Wewnętrzne części pieczywa posmarować pesto. Na spodnią część ułożyć pokrojone w plasterki pomidora, następnie plastry mozarelli i szynki. Na wierzchu ułożyć drugą cześć pieczywa. Wszystko spiąć wykałaczkami i pokroić na około 30 kawałków- tak aby każdy kawałek spinała jedna wykałaczka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN