Wątroba - co robi?
Wątroba znajduje się z prawej strony pod żebrami i jest największym gruczołem w ciele człowieka. Do jej zadań należy wydzielanie żółci, która jest niezbędna do trawienia, rozkład białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Stanowi też magazyn dla witamin (A, D, B12) oraz glikogenu, który daje nam energię.
Dodatkowo wytwarza tzw. czynniki krzepnięcia krwi, reguluje ilość krwi i usuwa z organizmu "stare" krwinki. Rozkłada i neutralizuje toksyny.
Wątroba - jak wspomóc jej pracę?
Wątroba ma bardzo duże zdolności regeneracyjne. Po usunięcie jednego z jej płatów czy to z powodu choroby, czy do przeszczepu narząd jest w stanie się odbudować. Nie oznacza to jednak, że możemy się nią w ogóle nie przejmować. Zbyt duże obciążenie może sprawić, że jej funkcje zostaną całkowicie zaburzone, a regeneracja niemożliwa. Dlatego, aby działała jak najlepiej i jak najdłużej trzeba o nią zadbać. Jak?
- Ograniczając alkohol - systematyczne picie nawet niewielkich ilości alkoholu jest niebezpieczne. Procenty nie tylko uszkadzają jej komórki, ale także - jak wykazali badacze z University of California w San Diego - otwiera drogę bakteriom. Ich obecność w wątrobie sprzyja alkoholowemu uszkodzeniu wątroby.
- Ruszając się - u zdrowej osoby wątroba w maksymalnie 5 proc. składa się z tłuszczu. Jego nadmiar może prowadzić do tzw. niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Przypadłość, choć zazwyczaj ma łagodny przebieg, to może przerodzić się w raka narządu. Schorzenie najczęściej diagnozowane jest u osób, które są otyłe, chorują na cukrzycę typu 2 lub mają podwyższone stężenie cholesterolu. Takich problemów można uniknąć dzięki aktywności fizycznej. W ocenie specjalistów regularny ruch to jeden z najlepszych sposobów, aby utrzymać prawidłową masę ciała i wspomóc wątrobę.
- Stosując zdrową dietę - w utrzymaniu wagi pomoże również dieta. Dla wątroby szczególnie cenne są witaminy z grupy B (B1, B2, B3 oraz B6). Ich dobrym źródłem są m.in. kapusta, brokuły, soja, kukurydza czy sałata. W ocenie specjalistów dla wątroby (i nie tylko) najlepsza będzie dieta śródziemnomorska. Dominują w niej warzywa, ryby, chude mięso, a także zdrowe tłuszcze (orzechy, oliwa z oliwek). Pracę wątroby poprawią przyprawy np. majeranek, jałowiec, tymianek i mięta. Usprawniają metabolizm i przyspieszają trawienie tłuszczów.
- Z umiarem sięgać po leki - farmaceutyki (także te na bazie ziół) stosowane nieprawidłowo lub w nadmiarze mogą uszkodzić wątrobę, szczególną ostrożność trzeba zachować przy kuracji paracetamolem. Przyjmowanie zbyt dużych dawek leku może doprowadzić do uszkodzenia wątroby.
- Stosować zioła - niektóre z nich, takie jak nasiona ostropestu plamistego czy ziele karczocha zwyczajnego chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem. Po które jeszcze warto sięgną? Dowiecie się tego z naszego tekstu: Zioła na wątrobę i trzustkę, które warto stosować.
Wątroba - jak rozpoznać, że choruje?
Wątroba nie od razu sygnalizuje, że dzieje się z nią coś złego. Bardzo często dolegliwości zaczynają się pojawiać dopiero wtedy, gdy zmiany są już bardzo zaawansowane. O tym, że narząd nie działa prawidłowo, mogą świadczyć:
- żółte zabarwienie skóry i oczu;
- ból i opuchlizna brzucha;
- spuchnięte nogi i kostki;
- świąd skóry;
- zmiana zabarwienia moczu (staje się ciemny) i stolca (jest bardzo jasny);
- chroniczne zmęczenie;
- mdłości i wymioty;
- utrata apetytu;
- tendencja do siniaków.
Zobacz wideo: Jak ważna jest wątroba dla naszego organizmu?
Zobacz także:
Agata Młynarska o diagnostyce chorób zapalnych stawów. "Leżałam w szpitalu z bardzo młodymi ludźmi"
Twardzina - choroba, której nie można zapobiec. "Przyniosła wiele stresu i zmieniła moją twarz"
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto