Tym razem Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili warszawskie restauracje: "Smaki Warszawy", "Dawne smaki" oraz "Signature". W jakich potrawach się rozsmakowali?
Naturalne musli było dla naszego smakosza Mikołaja Reya wielkim odkryciem. Zawsze kojarzyło mu się z płatkami owsianymi i bakaliami, a tu okazało się, że musli może składać się także z: otrębów orkiszowych, gryki, proso, jagód goji, nasion konopi, a nawet azteckich nasion szałwii. Takie musli produkuje Anna Batory, bohaterka tego reportażu.
Zabierzemy Was w pyszną podróż po 12 polskich restauracjach. Razem z nami posmakujecie dań w argentyńskiej restauracji Salto w Warszawie, krakowskim Wentzlu i podwarszawskim Józefowie.
Pasjonat kuchni i smaków. Polski arystokrata wychowany we Francji. Potomek tego Mikołaja Reja. Gruzja rozsmakowuje się w pomidorach, arbuzach, melonach, winogronach i w bakłażanach. Jaka potrawa trafiła przez żołądek do serca Mikołaja?
Smakosz i poszukiwacz kulinarnych doznań, Mikołaj Rey, tym razem zawędrował na Kaszuby po to, by skosztować wyjątkowego śledzia. Czym różni się śledź bałtycki od atlantyckiego? Czy śledzia powinno się jeść z główką? Dlaczego osoby cierpiące na niedokrwistość i choroby układu krążenia powinny jeść śledzie? Na co należy zwracać uwagę kupując śledzie?
W Wielkopolsce znajduje się zagłębie szparagów. Mikołaj Rey odwiedził Pana Mariana, który uprawia szparagi białe i zielone. Zobaczcie, jak wygląda proces obróbki szparagów i, jak powinno się obierać szparagi. Czy można je jeść na surowo? Dlaczego szparagi trzeba gotować na stojąco?
Suszenie to jedna z najstarszych i najskuteczniejszych metod konserwacji mięsa. Jak robić wędliny na własny użytek? Jak suszy się wędliny? Jak zrobić pyszne wędliny w domu? Zabieramy Was w kolejną kulinarną podróż z Mikołajem Reyem.
To Aleksander Doba, który w wieku 68 lat przepłynął Atlantyk... kajakiem. Zrobił to w 167 dni. Była to najdłuższa wyprawa kajakowa. Nikt przed polskim kajakarzem nie dokonał tego. Nam opowiedział o trudnym momentach w czasie wyprawy, o tym co czuł, kiedy patrzył na ogrom oceanu i gdzie chciałby jeszcze dopłynąć. Gratulujemy Panie Olku!
Wszyscy dobrze się bawili na wielkim, greckim weselu:) Tym razem Mikołaj udał się do małego gospodarstwa polskiego Greka. Jak przebiega proces tworzenia takiego sera? Po czym rozpoznać prawdziwą fetę? W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział o niewątpliwych walorach smakowych tego sera. Można go grillować, idealny do sałatek, można zapiec i panierować. A w jaki sposób Wy przyrządzacie fetę?
"Schaby i szyneczki - piękne jak z obrazka. Najlepsza na kotlety jest świnia puławska!". Czy rzeczywiście tak jest? Sprawdził to Mikołaj Rey, który przy okazji pobytu w gospodarstwie, w którym hoduje się świnie puławskie przygotował nóżki z prosiaka z sosem egzotycznym.
Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem , z owocami. Mikołaj Rey tym razem zainteresował się pierogami. Jak smakują prawdziwe pierogi bychawskie? Jaki wpływ na pierogi ma twaróg? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Mikołaj Rey.
Gniewosz Kin i Mikołaj Rey zabrali nas w podróż do przyszłości. W kuchni-laboratorium Dzień Dobry TVN przygotowali dania kuchni molekularnej: helikopterowy krem z cukinii z pomarańczą z koziego sera, halibuta i węgorza wędzonego z porem i emulsją z borowików stepowych, pierś z kaczki grillowana na steak rocku z spaghetti winno-korzennym i czekoladowy suflet kamikadze. Skorzystajcie z ich przepisów!
"Nie o to chodzi, by złowić króliczka, ale by gonić go..." - pisała Agnieszka Osiecka. Polski królik po francusku. W musztardzie, uduszony, z cebulką. Mikołaj Rey, z pomocą Agnieszki Król, przygotował wyśmienitego królika. Jakie walory, nie tylko smakowe, ma królicze mięso? Dlaczego Polacy jedzą mało króliczego mięsa? Dlaczego warto zjeść królika? O tym w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.
Mikołaj Rey wybrał się w podróż po Polsce w poszukiwania idealnego mięsa na steki. A kiedy już je znalazł, nie przepuścił okazji, aby przygotować steki, które - znając talent kulinarny Mikołaja - musiały być przepyszne. No i do tego ten sos... Robert Kantereit nie mógł oderwać oczu od jedzenia.
Kuchnia pałacowa i staropolska. W domu Jana III Sobieskiego Mikołaj Rey szukał dawnych kuchennych inspiracji. Co jadało się na dworach królów na przełomie XVII i XVIII wieku?
Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey lubi ryby, dlatego tym razem zabrał na do gospodarstwa na Podhalu, gdzie hoduje się pstrągi. W jakich warunkach żyją tam pstrągi? Ile powinien ważyć tzw. pstrąg konsumpcyjny? Przekonajcie się, jak smakuje pstrąg-albinos z moskolami.
Francja słynie z serów wszelkiego rodzaju. A jak nasz smakosz, Mikołaj Rey, ocenia polskie sery, a zwłaszcza kozi? Dlaczego kozy to wyjątkowo mądre zwierzęta i jakiej technologii wymaga produkcja kozich serów? Czy ser kozi jest zdrowszy niż krowi? W studiu Dzień Dobry TVN nie obyło się też bez bajki o księciu i żabie, bez całowania kozy i narzeczonej Marcina Prokopa - lokatorce berlińskiego ZOO. Po co Marcinowi Prokopowi zdjęcie kozy w telefonie? :)
Jaką? Oczywiście na ziemniaczaną! Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey tym razem smakuje tradycyjną potrawę z Podlasia - babkę ziemniaczaną. Czy przypadła mu do gustu? :) Jaki jest sekret idealnej babki ziemniaczanej? Kto z Was lubi babkę ziemniaczaną?
Co to jest ser podpuszczkowy? Jak się go robi? Które ze znanych osób go zamawia? Do jakich potraw się go wykorzystuje? O tym w Dzień dobry TVN opowiada Mikołaj Rey.
Kiszka ziemniaczana to specjał z Podlasia, ale nasz smakosz Mikołaj Rey zrobił i podał ją po francusku. Niestety przygotowanie tego specjału zajmuje sporo czasu, ale warto dla smaku. Zobaczcie, jak faszeruje się kiszkę ziemniaczaną!
Prezydent Francois Hollande podobno ma romans z francuską aktorką Julie Gayet. Dzień po publikacji tej wiadomości w mediach, partnerka prezydenta trafiła do szpitala z powodu "bardzo silnego wstrząsu emocjonalnego". Dlaczego nikt Francois'a Hollande we Francji nie szanuje? Czy romans pogrąży jego polityczną karierę? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Mikołaj Rey oraz Michel Moran.
By przygotować dobre kartacze, trzeba wybrać odpowiednie ziemniaki - radzi Mikołaj Rey, który zachwyca się smakiem kartaczy. - To bardzo pracochłonna, ale doskonała i sycąca potrawa - zapewnia. Po czym poznać, że ziemniak zawiera dużo skrobi? Ile kartaczy można zrobić z 10 kg ziemniaków? Od czego wzięły swoją nazwę kartacze? Nasz smakosz zabiera Was w kulinarną podróż po Suwalszczyźnie.
Troć bałtycka występuje w wodach przybrzeżnych Atlantyku, Morza Północnego i Bałtyku. Osiąga długość do 100 cm. Bardziej krępa niż łosoś, o mocnej budowie ciała. A jak smakuje? O tym - nasz nadworny poeta smaku Mikołaj Rey!
"Mieszka pod wodą, na stole to skarb. Panie i Panowie: milicki karp!". Mikołaj Rey wybrał się tym razem do hodowli karpia w Miliczu gdzie przygotował "milickiego karpia po liońsku".
To kulinarne show, które w niczym nie przypomina tradycyjnego gotowania i mieszania w garnkach. Japończycy sztukę gotowania i przygotowali potraw opanowali do perfekcji, a przyglądał się temu nasz smakosz Mikołaj Rey, który twierdzi, że japońska dieta jest najzdrowszą dietą na świecie. Ile kilogramów ryb je w ciągu roku statystyczny Japończyk? Jak nazywa się japoński makaron, który ma zero kalorii?
Jolanta Pieńkowska nie jest fanką grochówki, ale Robert Kantereit owszem. Mikołaj Rey też lubi grochówkę... nie tylko jeść, ale także gotować. Czy wiecie, że dawniej grochówka wojskowa była bezmięsną zupą? Dlaczego powinniśmy jeść groch, choć jest wiatropędny?
Amatorów brukselki ze świecą szukać! Marcin Prokop jej smak stawia na równi ze smakiem tranu. Dorota, zamiast ją konsumować, obiera z listków. A Mikołaj Rey? Potrafi uczynić, by nie była gorzka i nieładnie pachnąca. Jak? O tym opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN. Skąd pochodzi to warzywo i jaka jest jego etymologia?
Piekarnik, oliwa, sól, odrobina cukru i jarmuż, i... mamy chipsy jarmużowe. O tym, co jeszcze można zrobić z jarmużu i jak się go przygotowuje - opowiedział w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey, nasz niestrudzony poszukiwacz smaków. Czy to prawda, że jarmuż jest pomocny w leczeniu wrzodów żołądka i wykorzystywany jest w kosmetyce? Jakie składniki odżywcze zawiera jarmuż?