Mole są bardzo odporne. Potrafią przetrwać w chłodnych warunkach. Samica składa od 40 do 400 jaj. Zanim larwa przeobrazi się w motyla może minąć od 13 do 288 dni. Moli jest ok. 10 tys. gatunków.
Skąd się biorą mole kuchenne?
Najczęściej mole trafiają do naszych kuchni wraz z zakupami. Trudno je zauważyć, szczególnie, gdy mają postać malutkich larw. Ale szkodniki te stają się prawdziwą plagą, gdy uda im się rozmnożyć. Najczęściej mole pojawiają się w produktach sypkich, w których samice składają jaja. Po tygodniu z wylęgają się z nich larwy, które mają postać podłużnej gąsienicy.
Jak przechowywać produkty, by nie zalęgły się w nich mole?
– Mole kochają warunki cieplarniane, które zapewniamy im w naszych kuchniach. Panuje w nich przyjazna dla moli temperatura i one rozwijają się błyskawicznie. (...) Z larw w ciągu dziesięciu dni wykluwają się owady – wyjaśniła ekspertka.
Owady pojawiają się w sypkich i suchych produktach: kaszach, mąkach, makaronach, płatkach, ziarnach, orzechach, pestkach, suszonych owocach i grzybach. – Najlepszym zabezpieczeniem jest szczelnie zamknięty słoik – zapewniła ekspertka. – One są drobne i małe, ale potrafią przegryźć i opakowanie papierowe, i plastikowe – dodaje.
Podczas przesypywania produktów warto upewnić się, że nie ma w nich larw. – Mole nie lubią octu , więc dobrze jest porządnie wyszorować szafki wodą z octem w proporcji pół na pół, również we wszystkich zagłębianiach, bo mole ukrywają się w zakamarkach. (...) Zanim włożymy pojemniki do szafki, zostawmy w niej skórkę od cytryny czy pomarańczy, bo mole źle reagują na takie zapachy. Świetnie działa lawenda, a także liście laurowe, goździki i wszelkie korzenne przyprawy . Liście laurowe można też też wkładać do słoików z zawartością, np. do makaronu – poradziła ekspertka.
Jak skutecznie pozbyć się moli?
Jeśli mamy w mieszkaniu mole, trzeba w pierwszej kolejności wyrzucić wszystkie produkty, w których one się zalęgły. Naukowcy z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie odkryli, że na larwach i dorosłych molach są obecne liczne szczepy bakterii, grzyby pleśniowe, a także grzyby drożdżopodobne. – Chorobotwórcze bakterie i grzyby znajdujące się na ciele tych owadów mogą powodować alergie, a nawet prowadzić do problemów pokarmowych - powiedziała Sylwia Majcher. W zanieczyszczonym jedzeniu mole zostawiają swoje odchody i resztki jaj. Zainfekowane produkty nadają się więc do wyrzucenia. – Mimo że jestem propagatorką niemarnowania jedzenia, gdy widzę mole, wyrzucam wszystko i zachęcam do tego, by wyrzucać, bo najważniejsze jest nasze zdrowie – dodała ekspertka.
Po wyczyszczeniu szafek i miejsc, w których były mole najlepiej byłoby zostawić je otwarte na co najmniej 24 godziny, a następnie użyć suszarki do włosów. – Powietrze wybiera nam resztki larw – poradziła dziennikarka.
Zobacz także:
Rośliny, które odstraszają kleszcze – jakie gatunki warto sadzić w ogrodzie?
Fotograf owadów o swojej pasji: "Kosmici są wokół nas"
Autor: Magdalena Zamkutowicz