Szereg jej zastosowań jest zaskakująca. Folia aluminiowa może bowiem przydać się do czyszczenia srebra czy silnych zabrudzeń z urządzeń kuchennych, a także służyć do farbowania włosów. O spełnianych przez nią funkcji mówiła w Dzień Dobry TVN Natalia Sagan, znana w sieci jako Pani Złota Rączka.
Folia aluminiowa – która strona trzyma ciepło?
Wiele osób jest zdania, że to, jak umieści się folię aluminiową w piekarniku, nie ma większego znaczenia. Nic bardziej mylnego. W zależności od jej ułożenia można bowiem oczekiwać zupełnie innych efektów. Warto więc wiedzieć, jak działa folia aluminiowa.
Która strona odbija ciepło? Okazuje się, że ta błyszcząca. To właśnie ona zatrzymuje, czyli izoluje ciepło. Sprawdzi się więc jako przykrycie gorącego dania, jeśli nie chcemy, żeby zbyt szybko wystygło. Ma to niebagatelne znaczenie także podczas przygotowywania dania.
Folia aluminiowa – nieoczywiste zastosowania
Jak się okazuje, folia aluminiowa może się przydać również w innych domowych sytuacjach. Jest doskonałym pomocnikiem podczas sprzątania. Folia aluminiowa zwinięta w kulkę może pełnić funkcję skutecznego czyścika, np. przy usuwaniu zabrudzeń z drzwiczek piekarnika, blachy do pieczenia, przypalonych naczyń kuchennych, a nawet rusztu w grillu. Działa niczym szorstka gąbka, świetnie radząc sobie z trudnym do usunięcia brudem. Jak przekonywała w Dzień Dobry TVN Pani Złota Rączka - doskonale sprawdzi się w walce z rdzą.
- Bierzesz kulkę aluminiową, moczysz ją w wodzie i rdzawą powierzchnię pocierasz energicznie - tłumaczyła ekspertka.
Co ciekawe, wiele osób poleca czyszczenie srebra folią aluminiową. Którą stroną należy to robić? W poniższej metodzie zaleca się umieścić ją błyszczącą stroną na zewnątrz. Folię należy po prostu położyć na dnie głębokiego naczynia i umieścić na niej np. srebrne sztućce wymagające odświeżenia. Następnie do naczynia wlewa się 500 ml wrzącej wody, dodaje 2 łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżki soli oraz szklankę octu. Folia sprawdzi się również, gdy umieścimy ją w zmywarce.
- Ze zmywarki wyciągamy sztućce i one mają zacieki albo ciemne plamy. Jeśli to już wystąpi, to wkładamy kulkę foli do koszyczka. Folia wchodzi nam w reakcję chemiczną z detergentem, z temperaturą wody i to powoduje, że osad nam schodzi - tłumaczyła Natalia Sagan.
Dzięki takiemu połączeniu składników całość zacznie się pienić, a taka reakcja chemiczna skutecznie usunie ze sztućców brzydki nalot czy przebarwienia. Kiedy woda nieco ostygnie, wystarczy je wyjąć i osuszyć bawełnianą ściereczką.
Folia aluminiowa idealnie nadaje się również do czyszczenia starej biżuterii. Proces wygląda podobnie jak w przypadku sztućców. Do miseczki wyłożonej folią aluminiową wkłada się biżuterię ze srebra i zalewa szklanką gorącej wody wymieszanej z 2 łyżkami soli. Całość pozostawia się na kilka godzin. Po tym czasie wszelkie zabrudzenia z biżuterii powinny zniknąć.
Folię aluminiową można wykorzystać także do prasowania. Dzięki temu będzie ono dużo szybsze i efektywniejsze. W tym celu wystarczy podłożyć folię pod pokrowiec deski do prasowania. W ten sposób będzie ona odbijać ciepło, a samo prasowanie zostanie znacznie usprawnione, bo rzeczy będą prasowane z obu stron naraz.
- Folia aluminiowa do prasowania położona jest błyszcząca stroną do góry. Szybciej prasujemy. Robimy to z folią pod pokrowcem, żeby się nie popażyć - mówiła gościni programu.
Czy folia aluminiowa może przydać się do poprawiania urody? Można tak powiedzieć. Przyda się bowiem do robienia pasemek czy efektu ombre na włosach, ale także ułatwi usuwanie manikiuru hybrydowego z paznokci.
Jak przyrządzać potrawy przy użyciu folii aluminiowej?
Która strona do pieczenia nadaje się bardziej? Choć wiele osób robi to często bez namysłu, jest tylko jeden właściwy sposób. Zaleca się, aby produkt, który umieszcza się w piekarniku, zawinąć tak, by matowa strona była na zewnątrz, a błyszcząca od środka. W ten sposób całe ciepło zostaje zatrzymane w środku, co usprawnia proces pieczenia. Ważna uwaga – folii aluminiowej nigdy nie używa się w kuchenkach mikrofalowych. Taka informacja widnieje w każdej instrukcji obsługi urządzenia, więc warto o tym pamiętać.
Folia aluminiowa nie przepuszcza światła, powietrza ani wody. Dlatego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Owija się nią kanapki, ciasto czy przykrywa resztki dania. Folia nie tylko chroni je przed zepsuciem czy wyschnięciem, ale także zatrzymuje w środku ich aromat, nie dopuszczając, by przenikał na zewnątrz. Jest to szczególnie przydatne w czasie podróży, kiedy produkty spożywcze umieszczone w plecaku czy walizce są zabezpieczone folią i ich zapach nie "przechodzi" na pozostałe rzeczy znajdujące się w bagażu. Chcąc uchronić żywność np. przed nagrzaniem, należy owinąć ją folią tak, aby matowa strona była wewnątrz, a błyszcząca na zewnątrz. Dzięki takiemu zabiegowi produkty pozostaną także dłużej świeże.
Która strona folii aluminiowej chłodzi? Tutaj obowiązuje ta sama zasada co w przypadku pakowania żywności. Produkty umieszczane w lodówce należy zapakować w folię błyszczącą stroną na zewnątrz. Owinięte w ten sposób będą właściwie chłodzone, a tym samym dłużej zachowają świeżość.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Sposób na wygładzone włosy? Ten trik z folią aluminiową podbija sieć
- Czym zastąpić folię aluminiową na grillu? 3 sprawdzone pomysły
- Folia aluminiowa nie tylko w kuchni? Owiń nią stopy, a zobaczysz efekty
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News