Ciasto brownie i jego ciasteczkowy odpowiednik to klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa jednego z ulubionych przysmaków Amerykanów wywodzi się od jego ciemnobrązowego koloru. Wierzch ciasta i ciastek jest kruchy, może być lekko popękany. Wnętrze natomiast jest lepkie, niemalże płynne i intensywnie czekoladowe. Wiele osób porównuje konsystencję brownie do zakalca. Wszystko dlatego, że ciasto jest gęste i mokre, a z uwagi na swój ciężar nie wyrasta jak np. ciasto drożdżowe. Przepis na ciasto brownie jest prosty, a jego wykonanie nie zabiera dużo czasu.
Ciasteczka brownie
Składniki na ciasteczka brownie (na 18 sztuk):
- 60 g masła,
- 200 g czekolady – z zawartością 50–60% kakao,
- 2 jajka,
- 150 g cukru,
- 50 g mąki pszennej,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ,
- 50 g orzechów włoskich lub orzechów pekan (możesz pominąć ten składnik).
Potrzebna będzie też płaska blacha z piekarnika i papier do pieczenia – do wykonania ciasteczek nie potrzebujesz foremek do pieczenia.
Przygotowanie ciasteczek brownie:
- Pokrój całe masło na mniejsze kawałki i połam 150 g czekolady.
- Włóż masło do garnka i roztapiaj je na małym ogniu.
- Gdy masło rozpuści się do połowy, dodaj połamaną czekoladę. Trzymaj masę na małym ogniu, pilnując, aby się nie przypaliła. Gdy składniki się rozpuszczą, wymieszaj je ze sobą i zestaw z ognia.
- Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę na 180℃ (wyjmij ze środka blachę od zestawu).
- Ubijaj jajka z cukrem na kogel mogel przez około 5–7 minut.
- Do jajek dodaj rozpuszczone masło z czekoladą i mąkę, a potem dokładnie wymieszaj.
- Pokrój pozostałe 50 g czekolady i orzechy, jeśli ich używasz, a potem dodaj wszystko do masy.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Gotowe ciasto nabieraj łyżką i wykładaj na blachę. Pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastkami – w trakcie pieczenia zwiększą trochę objętość.
- Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciastka przez 10 minut.
Wskazówka! Ciastka po wyjęciu z piekarnika powinny mieć miękki środek. Gdy wystygną, stwardnieją.
Ciasto brownie
Składniki na ciasto brownie (blacha o wymiarach 21 × 28 cm):
- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej lub deserowej czekolady z zawartością 50–70% kakao,
- 3 jajka,
- 250 g drobnego cukru,
- 135 g mąki,
- szczypta soli,
- ⅔ szklanki orzechów włoskich lub pekan – opcjonalnie,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie.
Przygotowanie ciasta brownie:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160℃.
- Blachę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Do niewielkiego garnka włóż masło. Ustaw rondel na najmniejszym ogniu i rozpuść masło.
- Połam 2 czekolady (200 g) i dodaj do roztopionego masła. Dokładnie wymieszaj.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą, gładką masę (mikserem lub trzepaczką).
- Do kogla mogla dodaj masę czekoladową i połącz mikserem lub rózgą. Całość powinna mieć gładką konsystencję.
- Do uzyskanej masy dodaj mąkę, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy oraz posiekane na grube kawałki orzechy, jeśli ich używasz. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto.
- Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wygładź powierzchnię.
- 100 g pozostałej czekolady zetrzyj na tarce lub posiekaj i posyp nią wierzch ciasta.
- Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć.
- Zanim zjesz brownie, ostudź je i pokrój na kawałki.
Wskazówka! Ciasto możesz piec w blachach w innych rozmiarach, nie zmieniając proporcji. W takim wypadku musisz skrócić lub wydłużyć czas pieczenia:
- Blacha 20 × 30 cm – czas pieczenia to 20 minut.
- Blacha 17 × 24 cm lub tortownica o średnicy 26 cm – 30 minut.
Ciasto brownie z fasoli
Składniki na ciasto brownie z fasoli (tortownica o średnicy 21 cm):
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli albo 240 g fasoli ugotowanej,
- 4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego) i 9 łyżek wrzątku,
- 1 szklanka zmielonych drobno migdałów,
- 50 g kakao,
- 180 g brązowego cukru,
- pół szklanki oleju roślinnego – rzepakowego, z pestek winogron lub słonecznikowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 laska wanilii (miąższ),
- opcjonalnie – garść posiekanych migdałów lub/i czipsów kokosowych,
- opcjonalnie – 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka).
Przygotowanie ciasta brownie z fasoli:
- Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180℃.
- Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Zmiksowane siemię lniane zalej wrzącą wodą i poczekaj, aż ostygnie.
- Fasolę odcedź i dobrze opłucz.
- Włóż do naczynia następujące składniki: fasolę, gęstą zawiesinę z siemienia lnianego, zmielone na mąkę migdały, kakao, olej, cukier i miąższ z wanilii. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na gładką masę.
- Jeśli używasz czekolady, posiekaj ją na niewielkie kawałki, dodaj do masy i wszystko wymieszaj.
- Ciasto wyłóż do formy i wygładź wierzch.
- Wierzch posyp posiekanymi migdałami lub czipsami kokosowymi. Możesz też wykorzystać inny, ulubiony składnik.
- Blachę wstaw do piekarnika na dolne piętro i piecz przez około 30–40 minut. Po tym czasie przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez kolejne 10–20 minut.
- Ciasto odstaw, aby całkowicie ostygło, a potem pokrój na kawałki i zjedz ze smakiem.
Zobacz też:
Przepis na ciasteczka i ciasto czekoladowe – z kakao, owsiane i fit
Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
Desery z truskawkami według przepisów Darii Ładochy
Źródło zdjęcia głównego: E+