Klasyczne ciasteczka brownie i ciasto brownie z fasoli – przepisy na czekoladowe pyszności

Idealne brownie z okazji Dnia Czekolady
Czekoladowe, lekko klejące z wyczuwalnymi kawałkami czekolady lub nawet z płynną czekoladą, po prostu pyszne – takie właśnie są ciasteczka brownie i ciasto brownie. Sprawdź, jak przygotować klasyczne, czekoladowe łakocie oraz ich zdrowszą, wegańską, ale równie smaczną wersję – ciasto brownie z fasoli!

Ciasto brownie i jego ciasteczkowy odpowiednik to klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa jednego z ulubionych przysmaków Amerykanów wywodzi się od jego ciemnobrązowego koloru. Wierzch ciasta i ciastek jest kruchy, może być lekko popękany. Wnętrze natomiast jest lepkie, niemalże płynne i intensywnie czekoladowe. Wiele osób porównuje konsystencję brownie do zakalca. Wszystko dlatego, że ciasto jest gęste i mokre, a z uwagi na swój ciężar nie wyrasta jak np. ciasto drożdżowe. Przepis na ciasto brownie jest prosty, a jego wykonanie nie zabiera dużo czasu.

Ciasteczka brownie

Składniki na ciasteczka brownie (na 18 sztuk):

  • 60 g masła,
  • 200 g czekolady – z zawartością 50–60% kakao,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 50 g mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ,
  • 50 g orzechów włoskich lub orzechów pekan (możesz pominąć ten składnik).

Potrzebna będzie też płaska blacha z piekarnika i papier do pieczenia – do wykonania ciasteczek nie potrzebujesz foremek do pieczenia.

Przygotowanie ciasteczek brownie:

  1. Pokrój całe masło na mniejsze kawałki i połam 150 g czekolady.
  2. Włóż masło do garnka i roztapiaj je na małym ogniu.
  3. Gdy masło rozpuści się do połowy, dodaj połamaną czekoladę. Trzymaj masę na małym ogniu, pilnując, aby się nie przypaliła. Gdy składniki się rozpuszczą, wymieszaj je ze sobą i zestaw z ognia.
  4. Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę na 180℃ (wyjmij ze środka blachę od zestawu).
  5. Ubijaj jajka z cukrem na kogel mogel przez około 5–7 minut.
  6. Do jajek dodaj rozpuszczone masło z czekoladą i mąkę, a potem dokładnie wymieszaj.
  7. Pokrój pozostałe 50 g czekolady i orzechy, jeśli ich używasz, a potem dodaj wszystko do masy.
  8. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  9. Gotowe ciasto nabieraj łyżką i wykładaj na blachę. Pamiętaj, aby zachować odstępy między ciastkami – w trakcie pieczenia zwiększą trochę objętość.
  10. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ciastka przez 10 minut.

Wskazówka! Ciastka po wyjęciu z piekarnika powinny mieć miękki środek. Gdy wystygną, stwardnieją.

Ciasto brownie

Składniki na ciasto brownie (blacha o wymiarach 21 × 28 cm):

  • 200 g masła,
  • 300 g gorzkiej lub deserowej czekolady z zawartością 50–70% kakao,
  • 3 jajka,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 135 g mąki,
  • szczypta soli,
  • ⅔ szklanki orzechów włoskich lub pekan – opcjonalnie,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – opcjonalnie.

Przygotowanie ciasta brownie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160℃.
  2. Blachę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Do niewielkiego garnka włóż masło. Ustaw rondel na najmniejszym ogniu i rozpuść masło.
  4. Połam 2 czekolady (200 g) i dodaj do roztopionego masła. Dokładnie wymieszaj.
  5. Ubij jajka z cukrem na puszystą, gładką masę (mikserem lub trzepaczką).
  6. Do kogla mogla dodaj masę czekoladową i połącz mikserem lub rózgą. Całość powinna mieć gładką konsystencję.
  7. Do uzyskanej masy dodaj mąkę, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy oraz posiekane na grube kawałki orzechy, jeśli ich używasz. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto.
  8. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Wygładź powierzchnię.
  9. 100 g pozostałej czekolady zetrzyj na tarce lub posiekaj i posyp nią wierzch ciasta.
  10. Blachę wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć.
  11. Zanim zjesz brownie, ostudź je i pokrój na kawałki.

Wskazówka! Ciasto możesz piec w blachach w innych rozmiarach, nie zmieniając proporcji. W takim wypadku musisz skrócić lub wydłużyć czas pieczenia:

  • Blacha 20 × 30 cm – czas pieczenia to 20 minut.
  • Blacha 17 × 24 cm lub tortownica o średnicy 26 cm – 30 minut.

Ciasto brownie z fasoli

Składniki na ciasto brownie z fasoli (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli albo 240 g fasoli ugotowanej,
  • 4 łyżki siemienia lnianego (zmielonego) i 9 łyżek wrzątku,
  • 1 szklanka zmielonych drobno migdałów,
  • 50 g kakao,
  • 180 g brązowego cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego – rzepakowego, z pestek winogron lub słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 laska wanilii (miąższ),
  • opcjonalnie – garść posiekanych migdałów lub/i czipsów kokosowych,
  • opcjonalnie – 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka).

Przygotowanie ciasta brownie z fasoli:

  1. Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180℃.
  2. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Zmiksowane siemię lniane zalej wrzącą wodą i poczekaj, aż ostygnie.
  4. Fasolę odcedź i dobrze opłucz.
  5. Włóż do naczynia następujące składniki: fasolę, gęstą zawiesinę z siemienia lnianego, zmielone na mąkę migdały, kakao, olej, cukier i miąższ z wanilii. Wszystkie składniki zmiksuj dokładnie na gładką masę.
  6. Jeśli używasz czekolady, posiekaj ją na niewielkie kawałki, dodaj do masy i wszystko wymieszaj.
  7. Ciasto wyłóż do formy i wygładź wierzch.
  8. Wierzch posyp posiekanymi migdałami lub czipsami kokosowymi. Możesz też wykorzystać inny, ulubiony składnik.
  9. Blachę wstaw do piekarnika na dolne piętro i piecz przez około 30–40 minut. Po tym czasie przykryj ciasto folią aluminiową i piecz przez kolejne 10–20 minut.
  10. Ciasto odstaw, aby całkowicie ostygło, a potem pokrój na kawałki i zjedz ze smakiem.

Zobacz też:

Przepis na ciasteczka i ciasto czekoladowe – z kakao, owsiane i fit

Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?

Desery z truskawkami według przepisów Darii Ładochy

podziel się:

Pozostałe wiadomości