Stylista jedzenia
Zadaniem stylisty jedzenia jest zaprezentowanie potrwa w jak najbardziej apetyczny sposób.
To też jest łączenie kolorów, struktur, faktur, różnych naczyń, dodatków
– zauważył Kamil Roszczyk, fotograf i stylista jedzenia.
Mam wrażenie, że to się albo czuje, albo nie. Po prostu
– dodała Anna Mastalerz, fotografka i stylistka jedzenia.
Szczególnie wdzięcznym obiektem są naturalne produkty takie, jak warzywa czy owoce.
Nie wyobrażam sobie niczego piękniejszego, niż to, co stworzyła natura, czyli ten cały wachlarz warzyw i owoców, które mają różne kolory, kształty. Warzywa są absolutnie piękne
– przyznała Małgorzata Białobrzycka, stylistka jedzenia.
„Fotogeniczne” są również wszelkiego rodzaju desery:
Desery właściwie same się fotografują. One wyglądają zazwyczaj bardzo ładnie, estetycznie. Są apetyczne. Od razu chciałoby się sięgnąć i je zjeść
– stwierdziła Mastalerz.
Praca na planie wiąże się jednak z pewnymi przeszkodami. Wraz z upływem czasu, niektóre potrawy mogą zmieniać swoją konsystencję i kolor. Jest to utrudnienie, które każdy stylista musi wziąć pod uwagę.
Niewdzięcznym bohaterem do fotografowania bywa taka ciężka kuchnia, np. pierogi albo pasztety wszelkiego rodzaju
– powiedziała Małgorzata Białobrzycka.
Często tak jest, że coś, co wydaje się na żywo niezbyt ładne, potem na zdjęciu wychodzi dobrze
– podkreśliła Anna Grudzińska-Sarna, dietetyczka i fotografka .
Jak zrobić ładne zdjęcie potrawom?
- Wybierz tło – w zależności od koncepcji, tłem naszej kompozycji może być np. stół kuchenny, blat, drewniane deski lub tkanina taka, jak obrus czy ściereczka;
- Zdecyduj na czym chcesz podać swoją potrawę – dania z pewnością będą dobrze prezentować się na spatynowanej tacy, talerzu w wersji retro czy w ceramicznym naczyniu;
- Posmaruj jedzenie oliwą albo olejem – dzięki temu potrawy będą wyglądać apetyczniej;
- Zadbaj o odpowiednie oświetlenie – zwróć uwagę na to, kiedy światło słoneczne wygląda najkorzystniej. Możesz również wykorzystać lampę. Pamiętaj, żeby zdecydować się na jeden rodzaj oświetlenia i nie łącz ze sobą różnych źródeł światła;
- Znajdź najlepszy kąt dla swojego dania – przy komponowaniu kadrów można czerpać inspirację z malarstwa.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Dowiedz się, jak zrobić ciekawe zdjęcia podwodne
Fotografia artystyczna – pomysły na artystyczne zdjęcia
Poznaj tajniki fotografii portretowej w domu i w plenerze
Autor: Agata Polak