„Kugel z rodzynkami”
Składniki:
1 szklanki ryżu gotowanego bez soli
3 jajka
1 szklanki cukru
1 szklanki rodzynek
Skórka pomarańczowa
3 szklanki mleka 3,2 %
Masło roślinne
Wanilia w proszku
Sposób przygotowania:
Gotowany ryż mieszamy z żółtkami, rodzynkami i cukrem. Osobno ubijamy białka z mlekiem. Łączymy wszystkie składniki dodając skórkę pomarańczową i wanilię. Następnie przelewamy masę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem. Wstawimy do piekarnika na około 30 minut.
„Bubele”
Składniki:
1 opakowanie macy żydowskiej
1 jajko
1 szklanki wina czerwonego (słodkiego)
50 gram orzechów włoskich.
Łyżeczka cukru
Sól
Olej roślinny
Woda
Cynamon
Sposób przygotowania:
Musimy zwilżyć macę gorąca wodą, po czym należy ją pokruszyć. Ubijamy jajko z winem i dodajemy do macy. Wrzucamy posiekane orzechy, cukier i cynamon. Po wymieszaniu odstawiamy masę na 30 minut w chłodniejsze miejsce. Smażymy na gorącym tłuszczu.
„Sałatka Jerozolimska”
Składniki:
6 marchewek
3 cytryny
3 świeże pikantne papryczki chilli
Pęczek świeżej pietruszki
Sposób przygotowania:
Marchewkę musimy zetrzeć na tarce. Paseczki z marchewki zalewamy sokiem z wyciśniętych cytryn i dodajemy drobno posiekane cząstki papryczki. Mieszamy. Podając przyozdabiamy listkami świeżej pietruszki.
„Kawior żydowski”
Składniki:
7 gęsich wątróbek
Gęsi smalec lub oliwa z oliwek
2-3 cebule
2 jajka ugotowane na twardo
Bagietka
Sposób przygotowania:
Na jednej patelni podsmażamy cebulkę, a na drugiej drobno posiekaną wątróbkę. Po kilku minutach, gdy wątróbka się dobrze wysmaży można połączyć ją z cebulą. Nakładamy na pieczywo. Jajka ścieramy na tarce i posypujemy nimi kanapki.
„Matzerbrajt na słodko lub na słono”
Składniki:
1 opakowanie mac żydowskich (koszernych)
6 jajek
2 cebule
1 litr mleka 3,2 %
Oliwa z oliwek lub masło roślinne (nie tłuszcz zwierzęcy, bo wtedy nie będzie koszerne)
Cynamon
Powidła śliwkowe lub z jabłek
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Mace drobno kruszymy do miski i zalewamy mlekiem na kilka minut, żeby znacznie zmiękły. Jajka trzepaczką dokładnie mieszamy z mlekiem. Miękkie mace odsączamy z nadmiaru mleka i mieszamy z jajkami. W miedzy czasie zasmażamy cebulkę. Masę wrzucamy na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażymy aż się zetnie. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Potem przerzucamy taki placek na drugą stronę. Po kilku minutach wykładamy je na talerzyk.
Na słodko: Przygotowujemy macę identycznie jak powyżej, ale nie dodajemy cebulki. Na koniec macę polewamy powidłami i cynamonem. Jest to typowe danie serwowane w Jerozolimie zarówno na śniadanie jak i na deser.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN