Bagietka ze szparagami i szynką
Składniki:
1 bagietka
16 zielonych szparagów
16 długich i cienkich plasterków szynki
Masło do smażenia
8 rzodkiewek
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokroić na 4 części, przekroić wzdłuż, lecz nie rozcinać całkowicie, lekko grillować lub opiec w piekarniku. Każdego szparaga owinąć w plasterek szynki i zgrillować lub obsmażyć na patelni. Rzodkiewkę pokroić w drobną kosteczkę a szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem. Środek bagietek wysmarować majonezem, a do środka nałożyć po 4 szparagi.
Tosty
Składniki:
8 kromek żytniego, jasnego pieczywa na zakwasie
0,5 pęczka szczypiorku
0,5 pęczka czosnku niedźwiedziego
200 g twardej mozzarelli
4 plasterki polędwicy
Masło
Sposób przygotowania:
Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi posiekać i wymieszać z utartym serem. Polędwicę pokroić w paseczki i ułożyć ją na 4 kromkach pieczywa. Wierzch posypać serem i nałożyć na górę kromki pieczywa. Mocno docisnąć i grillować na grillu lub usmażyć na maśle na patelni.
Otwarta kanapka z polędwiczką
Składniki:
1 polędwiczka
2 duże kromki pieczywa
1 bakłażan
1 duży pomidor malinowy
10 truskawek
2 garście rukoli
Oliwa z oliwek
Sos:
200 g truskawek
Sól i pieprz
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i odstawić na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki i przyprawić solą. Pomidora pokroić na grube plastry. Polędwiczkę grillować lub usmażyć na patelni. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym skropić oliwą z oliwek i razem z pomidorem i truskawkami, grillować lub usmażyć na patelni. Kromki pieczywa opiec na grillu. Na każdej kromce ułożyć garść rukoli. Na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, pomidora oraz pokrojoną na plastry polędwiczkę. Składniki na sos zmiksować na gładki sos i polać całość po wierzchu.
Kofty z wieprzowiny
Składniki:
600 g karkówki wieprzowej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 szczypty imbiru suszonego
2 szczypty cynamonu
0,5 łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 pomidor
Sos:
200 g kremowego sera koziego
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka czarnuszki
Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić i wymieszać z przyprawami, oraz posiekanym czosnkiem i miętą. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Uformować podłużne kotleciki. Warzywa pokroić w plasterki. Wszystko razem grillować lub obsmażyć na patelni. Kozi serek wymieszać z jogurtem i czarnuszką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Obsmażone mięso podawać w pitach z warzywami oraz serkiem.
Pita
Zaczyn:
10 g drożdży
100 ml wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
200 g zaczyny
170 ml letniej wody
350 g mąki pszennej typ 750
2–3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać składniki na zaczyn, odstawić na około 30–60 min. Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składniki na ciasto właściwe aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 5–7 min aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania czyli fermentacji. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć folią spożywczą i odstawić do drugiego wyrastania, czyli garowania na około 30 min. Każdą porcję ciasta rozwałkować na płaski placek o średnicy około 10–12 cm. Ułożyć po cztery sztuki na lekko obsypanej blasze do pieczenia. Odstawić na 15 min. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240ºC. Wstawić kolejno po jednej blasze do piekarnika, zaparować i piec 7–8 min. Po tym czasie wyjąć chlebki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia aby odparowały.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN