Zupa z młodych warzyw z pulpecikami rybnymi
Składniki:
Filet łososia 200g
Jajko 1szt
Bułka tarta 2łyżki
Cebula 1szt
Koperek,
Przyprawa uniwersalna Kucharek,
Biały pieprz,
Przygotowanie:
Cebulę szklimy na maśle. Łososia i cebulę mileimy w maszynce do mięsa. Do zmielone ryby dodajemy bułkę tartą, koperek, biały pieprz i przyprawę uniwersalną Kucharek. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki.
Składniki:
Młoda włoszczyzna 2pęczki
Marchewka młoda 1pęczek
Młode ziemniaki 200g
Kapusta młoda 1 główki
Kalafior 1szt
Brokuła 1szt
Papryka czerwona 1szt
Pieprz czarny,
Rosół z kury Kucharek,
Śmietana 22% 100ml
Przygotowanie:
Młodą włoszczyznę, marchewkę, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Kapustę i paprykę kroimy w grubszą koastkę i też dodajemy do gotujących warzyw. Dodajemy rosół z kury Kucharek, czarny pieprz. Kiedy warzywa bedą prawie miękkie dodajemy różyczki kalafiora, brokułów. Zupę warzywną zabielamy śmietaną. Do powstałej zupy wrzucamy pulpeciki rybne i trzymamy na ogniu jeszcze około 5 minut.
Pieczony kurczak z kaszą gryczaną
Składniki:
Kurczak cały 1szt
Kasza gryczana 100g
Wątróka drobiowa 100g
Pieczarki 200g
Zielony groszek 80g
Cebula 2szt
Masło 100g
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Rosół z kury Kucharek,
Koperek, natka pietruszki,
Czarny pieprz,
Przygotowanie:
Kurczaka filetujemy i posypujemy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz czarnym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pokrojone w kostkę wątróbki. Krótko smażymy i zdejmujemy je z patelni. Na tej samej patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę podlewając ją delikatnie na koniec wodą. Na drugiej patelni przesmażamy pieczarki pokrojone w drobną kostkę lub plasterki. Smażymy aż pieczarki odparują. Teraz przyszła pora na kaszę gryczaną. Suchą wsypujemy na patelnię dla towarzystwa pieczarkom i wszystko razem jeszcze smażymy. Rosół z kury Kucharek rozpuszczamy w wodzie, podkręcamy jego smak świeżą natką i koperkiem . Powstałym rosołem podlewamy kaszę i mieszamy. Prawie uprażoną kaszę przesypujemy do miski, dodajemy wątróbkę, zielony groszek, czarny pieprz i majeranek. Dodajemy jeszcze jajko, wszystko dokładnie mieszamy i powstały farsz umieszczamy w kurczaku. Pieczemy Gościa w piekarniku około 1 godziny podlewając pozostałym rosołem.
Młoda marchewka z estragonem
Składniki:
Marchew młoda 3pęczki
Kalarepka 2szt
Masło 40g
Śmietana 22% 100ml
Estragon,
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak wiosny
Przygotowanie:
Marchewkę myjemy i kroimy wzdłuż na pół, pamiętając aby zostawić zielone końcówki. Kalarepkę kroimy w batoniki. Marchewki podsmażamy na maśle wraz z kalarepką. Podlewamy wodą i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z przyprawą uniwersalną Kucharek, szczyptą cukru. Do warzyw w śmietanie dodajemy listki estragonu i już!. Gotowe.
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
Składniki:
Mąka 150g
Kakao 50g
Masło 100g
Żółtka 4szt
Cukier 80g
Przygotowanie:
Zw/w składników przygotowujemy ciasto kruche. Wykładamy blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni około 10 minut. Po podpieczeniu ciasto posypujemy bułką tartą i wykładamy lekko odciśnięty rabarbar wcześniej zasypany 2 łyżkami cukru. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 12 minut.
Rabarbar 300g
Cukier 150g
Budyń waniliowy 2szt
Żółtka 6szt
Masło 100g
Mleko 500ml
Truskawki 500g
Przygotowanie:
Budyń rozpuszczamy w połowie mleka, dodajemy żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy udyń z jajkami. Gotujemy do uzyskania gęstego kremu. Na jeszcze gorący wykładamy pokrojone masło, wszystko mieszamy. Krem wykładamy na ciasto z rabarbarem i dajemy do schłodzenia. Na wierzch wykładamy truskawki.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN