Krewetki na puree z kalafiora
Składniki:
200 g różyczek kalafiora Hortex
1 łyżka kwaśnej śmietany
pieprz i sól do smaku
6 dużych krewetek
1 granat
2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora rozmrozić. Ugotować w mleku przez 4-5 minut. Bardzo dobrze odcedzić na sicie i rozgnieść na puree z dodatkiem śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
Krewetki obrać i podsmażyć na maśle.
Puree ułożyć na talerzu na nim ułożyć krewetki, posypać ziarenkami granatu i podprażonymi ziarnami sezamu.
Filety z kurczaka z karmelizowanymi marchewkami
Składniki:
2 filety z kurczaka
oliwa z oliwek
100 g groszku Hortex
pieprz i sól
10 listków mięty
1 opakowanie mini marchewek Hortex
2 łyżki masła
4 łyżki cukru trzcinowego
sól i pieprz
rukola do podania
Sposób przygotowania:
Filety przyprawić solą i pieprzem. Nożem wykonać kieszonki w filetach.
Groszek ugotować aż będzie miękki. Następnie lekko rozgnieść, przyprawić solą, pieprzem i posiekanymi listkami mięty. Tak przygotowany farsz umieścić w kieszonkach w filetach z kurczaka. Spiąć wykałaczkami i usmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC, przez około 15 minut. W tym czasie podsmażyć marchewki na maśle, gdy będą w połowie miękkie, dodać cukier i smażyć aż marchewki pokryją się cienką warstwą karmelu.
Marchewki ułożyć na talerzu, filety z piersi przekroić pod kątem i ułożyć na marchewkach. Podawać np. z rukolą.
Walentynkowe ciasto/babeczki z truskawkami
Składniki:
150 g masła
¾ szklanki cukru
5 jajek
1 ¼ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii
1 opakowanie truskawek Hortex
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę proszek do pieczenia i wydrążone nasionka wanilii, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę w kształcie serca lub formę do babeczek w kształcie serduszek. Nasmarować tłuszczem. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 180ºC przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z formy i odwrócić.
Jeśli pieczemy w foremce do babeczek, należy wlać ciasto do połowy, ułożyć po jednej dużej truskawce i zalać ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 30-35 minut.
Koktajl z mieszanych owoców
Składniki:
100 g cukru
450 g mieszanki owocowej Hortex
100 ml soku wyciśniętego z cytryny
200 g wódki
wino musujące
Sposób przygotowania:
Cukier, owoce, sok z cytryny i wódkę bardzo dokładnie zmiksować. Dolać wino musujące i delikatnie wymieszać. Przelać do kieliszków, i uzupełnić odrobiną wina musującego.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN