Materiał promocyjny

Walentynowe babeczki i soczysta pierś

Truskawki, krewetki, kurczak oraz koktajl z owoców. W czasie walentynkowej kolacji we dwoje nie może zabraknąć tak słodkości jak i wykwintnych smaków pieszczących nie tylko podniebienie :) Smacznego!

Krewetki na puree z kalafiora

Składniki:

200 g różyczek kalafiora Hortex

1 łyżka kwaśnej śmietany

pieprz i sól do smaku

6 dużych krewetek

1 granat

2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Różyczki kalafiora rozmrozić. Ugotować w mleku przez 4-5 minut. Bardzo dobrze odcedzić na sicie i rozgnieść na puree z dodatkiem śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

Krewetki obrać i podsmażyć na maśle.

Puree ułożyć na talerzu na nim ułożyć krewetki, posypać ziarenkami granatu i podprażonymi ziarnami sezamu.

Filety z kurczaka z karmelizowanymi marchewkami

Składniki:

2 filety z kurczaka

oliwa z oliwek

100 g groszku Hortex

pieprz i sól

10 listków mięty

1 opakowanie mini marchewek Hortex

2 łyżki masła

4 łyżki cukru trzcinowego

sól i pieprz

rukola do podania

Sposób przygotowania:

Filety przyprawić solą i pieprzem. Nożem wykonać kieszonki w filetach.

Groszek ugotować aż będzie miękki. Następnie lekko rozgnieść, przyprawić solą, pieprzem i posiekanymi listkami mięty. Tak przygotowany farsz umieścić w kieszonkach w filetach z kurczaka. Spiąć wykałaczkami i usmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC, przez około 15 minut. W tym czasie podsmażyć marchewki na maśle, gdy będą w połowie miękkie, dodać cukier i smażyć aż marchewki pokryją się cienką warstwą karmelu.

Marchewki ułożyć na talerzu, filety z piersi przekroić pod kątem i ułożyć na marchewkach. Podawać np. z rukolą.

Walentynkowe ciasto/babeczki z truskawkami

Składniki:

150 g masła

¾ szklanki cukru

5 jajek

1 ¼ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 laska wanilii

1 opakowanie truskawek Hortex

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę proszek do pieczenia i wydrążone nasionka wanilii, wymieszać przy pomocy łyżki. Tortownicę w kształcie serca lub formę do babeczek w kształcie serduszek. Nasmarować tłuszczem. Ciasto przelać do formy, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 180ºC przez około 50 minut. Ciasto wyjąć z formy i odwrócić.

Jeśli pieczemy w foremce do babeczek, należy wlać ciasto do połowy, ułożyć po jednej dużej truskawce i zalać ciastem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 30-35 minut.

Koktajl z mieszanych owoców

Składniki:

100 g cukru

450 g mieszanki owocowej Hortex

100 ml soku wyciśniętego z cytryny

200 g wódki

wino musujące

Sposób przygotowania:

Cukier, owoce, sok z cytryny i wódkę bardzo dokładnie zmiksować. Dolać wino musujące i delikatnie wymieszać. Przelać do kieliszków, i uzupełnić odrobiną wina musującego.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości