Deser - słodkie spełnienie
Najlepiej zjeść godzinę po daniu głównym. Tak by przedłużyć uczucie błogiej rozkoszy...
Składniki:
4 banany,
2 mandarynki,
Szczypta cynamonu mielonego,
300 ml jogurtu naturalnego,
4 łyżki miodu,
Czekolada do dekoracji
Liście mięty
Przygotowanie:
Mandarynkę przekroić w poprzek na pół, wycisnąć sok, lekko podgrzać ze szczyptą cynamonu, ostudzić, banany obrać, pokroić na kawałki, dodać sok z mandarynki, zmiksować z miodem, ucierać dalej, dodając stopniowo schłodzony jogurt naturalny, powstały krem nałożyć do miseczek, ozdobić wiórkami czekolady.
Szaszłyki z krewetek
Składniki na 4 szaszłyki:
2 opakowania Krewetek „tiger” – muszą być rozmrożone
2 melony
2 pojemniki sosu ostry słodko- kwaśno - chińskiego
2 opakowania szpinaku liście - świeży
2 opakowania fig
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie nadziewamy na patyczki do szaszłyków: krewetkę i melon (na przemian). Pieczemy je około 4 minut. Na talerzu układamy liście szpinaku i kawałki fig. Tak przygotowane szaszłyki polewamy sosem.
„Czekolada na gorąco z chili”
Składniki:
2 rządki gorzkiej czekolady (tabliczka 90% kakao)
1 łyżeczka cukru brązowego (trzcinowego)
100 ml mleka skondensowanego
Cukier waniliowy
szczypta cynamonu, szczypta chili
pół łyżeczki masła
mleko 2% jako dodatek
Przygotowanie:
Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej cukier waniliowy oraz trzcinowy. Do rozpuszczonej czekolady dolewamy powoli mleko skondensowane, odrobinę mleka zwykłego gdy czekolada jest zbyt gęsta. Na koniec posypujemy chili i cynamonem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN