Przepisy Beaty
Nutella z awokado
Składniki:
1 dojrzały banan
2 dojrzałe, miękkie awokado
2 daktyle
1-2 łyżki kakao
mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Kremem możemy posmarować grzanki.
Chipsy z pietruszki i pasternaku
Składniki:
2 pasternaki
2 pietruszki
1 łyżeczka kminu
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pasternak i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Blachę do pieczenia wykładamy folią i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy warzywa, posypujemy kminem (1/2 łyżeczki); drugą połowę łyżeczki kminu zostawiamy saute. Skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia (ok. 15-20 min.).
Przepisy państwa Brzezińskich
Tortilla z humusem, świeżym ogórkiem i kiełkami lucerny
Składniki:
100 g ciecierzycy z puszki
30 g pasty sezamowej
1 czosnek
10 ml oleju sezamowego
10 ml soku z cytryny
20 ml oliwy z oliwek
60 g tortilli razowej
2 g kiełków lucerny
Przygotowanie:
Humus: pastę sezamową, ciecierzycę z puszki, czosnek, olej sezamowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek doprawiamy do smaku solą, wszystko razem mocno ucieramy (miksujemy) na spójną aksamitną masę.
Tortillę smarujemy grubą warstwą humusu, kroimy na mniejsze porcje (6 szt.).
Duszone tofu
Składniki:
100 g tofu
300 g kolorowej papryki
2-3 szt. dużych, czerwonych pomidorów
15 ml oleju sezamowego
10 g parmezanu
2 ząbki czosnku
20 g cebuli
olej ryżowy
przyprawy różne
Składniki:
Warzywa i tofu kroimy i dusimy na patelni, drążymy pomidory, faszerujemy warzywami i humusem, posypujemy parmezanem i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN