W kuchnia fit: nutella z awokado

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy prowadzących nowe programy w TVN Meteo Activ: Beatę Sadowską oraz Joannę i Dariusza Brzezińskich. Przygotowali dla nas dania kuchni fit: nutellę z awokado, chipsy z pietruszki i pasternaku, tortillę z humusem, świeżym ogórkiem i kiełkami lucerny oraz duszone tofu.

Przepisy Beaty

Nutella z awokado

Składniki:

1 dojrzały banan

2 dojrzałe, miękkie awokado

2 daktyle

1-2 łyżki kakao

mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Kremem możemy posmarować grzanki.

Chipsy z pietruszki i pasternaku

Składniki:

2 pasternaki

2 pietruszki

1 łyżeczka kminu

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pasternak i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Blachę do pieczenia wykładamy folią i skrapiamy oliwą z oliwek. Układamy warzywa, posypujemy kminem (1/2 łyżeczki); drugą połowę łyżeczki kminu zostawiamy saute. Skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do zarumienienia (ok. 15-20 min.).

Przepisy państwa Brzezińskich

Tortilla z humusem, świeżym ogórkiem i kiełkami lucerny

Składniki:

100 g ciecierzycy z puszki

30 g pasty sezamowej

1 czosnek

10 ml oleju sezamowego

10 ml soku z cytryny

20 ml oliwy z oliwek

60 g tortilli razowej

2 g kiełków lucerny

Przygotowanie:

Humus: pastę sezamową, ciecierzycę z puszki, czosnek, olej sezamowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek doprawiamy do smaku solą, wszystko razem mocno ucieramy (miksujemy) na spójną aksamitną masę.

Tortillę smarujemy grubą warstwą humusu, kroimy na mniejsze porcje (6 szt.).

Duszone tofu

Składniki:

100 g tofu

300 g kolorowej papryki

2-3 szt. dużych, czerwonych pomidorów

15 ml oleju sezamowego

10 g parmezanu

2 ząbki czosnku

20 g cebuli

olej ryżowy

przyprawy różne

Składniki:

Warzywa i tofu kroimy i dusimy na patelni, drążymy pomidory, faszerujemy warzywami i humusem, posypujemy parmezanem i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości