Smażony kalafior z porzeczką, sałatą rzymską i boczkiem
Składniki:
2 kalafiory
masło klarowane do smażenia
owoce porzeczki
czarny pieprz
sól
1 mini sałata rzymska
Sos:
250 g jogurtu naturalnego
natka pietruszki
sok z cytryny
olej rzepakowy
miód do smaku
boczek wędzony surowy w kawałku
Przygotowanie:
Kalafiora kroimy w plastry mniej więcej grubości 2,5 cm, jak steki mięsne. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle klarowanym z każdej strony ok. 3 min. Zdejmujemy patelnię z kuchenki i umieszczamy z kalafiorem w piekarniku nagrzanym do 190 st. C na ok. 10-15 min. Teraz przygotowujemy sos z jogurtu, oleju, soku z cytryny, miodu i natki pietruszki. Gorącą patelnię z kalafiorem wyjmujemy z piekarnika, kalafiora przekładamy, a na patelnię wrzucamy na moment sałatę rzymską. Kalafiora podajemy z sałatą, posypanego porzeczkami i skropionego sosem. Smacznym, uzupełniającym dodatkiem będą wysmażone kawałki boczku wędzonego w piekarniku.
Smażone warzywa z sosem musztardowym i polędwicą wieprzową
Składniki:
500 g młodych małych ziemniaków
2 pęczki młodej marchewki
250 g groszku zielonego
bazylia świeża
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
1 łyżka miodu
skórka z cytryny
olej rzepakowy
świeża mięta
cebula dymka
koperek
2 szt. polędwicy wieprzowej
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy, pozostawiamy zielone końcówki. Młode ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mięty i soli. Kiedy będą prawie miękkie, wyjmujemy z wody i hartujemy w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Na oleju przesmażamy marchew, podlewamy niedużą ilością wody, dodajemy groszek i ziemniaki. Jeszcze siekamy dymkę. Miód, musztardę, olej, skórkę z cytryny łączymy razem i powstaje nam sos do warzy, który dodajemy już na samym końcu. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. Podajemy z plastrami smażonej polędwicy wieprzowej, ale oczywiście niekoniecznie.
Gulasz ziemniaczany z pstrągiem w soli
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
6 pomidorów polskich
olej do smażenia
400 g młodej cebuli
2 ząbki czosnku
liście laurowe
pieprz czarny ziarnisty
oregano
kminek mielony
papryka słodka
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy ziemniaki pokrojone na połówki lub na ćwiartki, wszystko zależy od wielkości. Dodajemy przyprawy, podlewamy wodą tak, aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą prawie miękkie, kiedy tylko to nastąpi, dodajemy zmiksowane pomidory i paprykę w proszku. Idealne do pstrąga pieczonego w soli.
Pstrąg w soli
2 świeże pstrągi
1,5 kg soli gruboziarnistej
2 białka
1 jajko
rozmaryn świeży
skórka z cytryny
koperek
Przygotowanie:
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i środek wypełniamy gałązkami kopru. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Startą skórkę z cytryny łączymy z solą, białkami, jajkiem i rozmarynem oraz 2-3 łyżkami wody. Część masy solnej wykładamy na papier pergaminowy, układamy rybę i przykrywamy pozostałą częścią masy solnej, pozostawiając głowę i ogon na zewnątrz. Wstawiamy do pieczenia na ok. 15 min. Po upieczeniu, zdejmujemy łupinę solną i rybę filetujemy, podajemy z gulaszem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN