Sernik a’la cri
Składniki:
250 g kakaowych herbatników
80 g masła
2 jajka
400 g serka Philadelphia
150 g jogurtu greckiego
350 g białej czekolady
1 łyżka ekstraktu waniliowego
gorzkie kakao
Przygotowanie:
Foremkę o średnicy 20 cm wykładamy w środku papierem do pieczenia – najpierw dno, a później wyciętym paskiem brzeg foremki. Herbatniki siekamy w mikserze, a następnie mieszamy je w misce z roztopionym masłem. Wykładamy masę do foremki, wyrównujemy wierzch i przekładamy do lodówki na pół godziny. Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Serek Philadelphia miksujemy z jajkami, aż uzyskamy gładką masę. Dodajmy jogurt, ekstrakt z wanilii i na końcu rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy całość do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Foremkę wyciągamy z lodówki i przekładamy do niej naszą masę serową. Pieczemy całość w 190 st. C w trybie tradycyjnym przez około 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik a sernik zostawiamy w nim do wystygnięcia. Sernik wyciągamy z foremki i przekładamy na naczynie do serwowania, z wierzchu posypujemy delikatnie gorzkim kakao i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Pasta fresca
Składniki:
1 kg mąki
12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli). Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde, dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy - do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce. Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta. Kroimy tak, jak chcemy, tagliatelle, pappardelle, spaghetti itp.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN