Krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami
Składniki dla 4 osób:
600 g krewetek Black Tiger 16/20
2 cebule szalotki
Miąższ z 4 pomidorów
Kilka listków świeżej bazylii
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 posikana w plastry czerwona cebula
Sok z 1 cytryny
1 szklanki białego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 posiekana czuszka
1 szklanki oliwy z oliwek
Sól, chili pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Posiekaną szalotkę, czosnek i czerwona cebule zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię. Doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką.
Zupa krem z dyni z imbirem, kardamonem, mlekiem kokosowym i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
1 obranej i oczyszczonej dyni
1 obrana marchew
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml bulionu warzywnego Kucharek
200 ml mleka kokosowego
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka pasty sambal oelek
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka oleju z pestek dyni
Kardamon, curry, imbir, sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym, białym winem i sokiem pomarańczowym. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, kardamonem, curry, imbirem oraz pastą sambal oelek, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą, pestkami dyni i skropić olejem z pestek dyni.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN