Sałatka kalafiorowa po cesarsku"
Składniki:
- 1 kalafior
- 0,5 szklanki octu
- 15 dag brzoskwiń z puszki
- garść orzechów włoskich
- 5 dag majonezu
- sól, pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Kalafior opłukać w zakwaszonej octem wodzie. Włożyć do wrzącej osolone wody z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia. Po ugotowaniu wyjąć, wyporcjować. Brzoskwinie pokroić na malutkie kawałeczki i wymieszać z orzechami i majonezem. Następnie polać przygotowany kalafior.
Wątróbka howieńska
Składniki:
- 50 dag wątróbki z drobiu
- mleko
- 2 kwaśne jabłka
- 3 cebule
- 6 dag słoniny
- 5 dag szynki wędzonej
- 4 dag mąki
- tłuszcz
- sól
- biały pieprz
- 100 ml białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Wątróbkę zalać mlekiem, odstawić na 10 min. Następnie wątróbkę naszpikować cienkimi kawałkami słoniny i szynki, posypać pieprzem i mąką. Usmażyć z obu stron, skropić winem, chwilkę poddusić i posolić. Jabłka podsmażyć z cebulką. Posypać usmażoną wątróbkę jabłkami z cebulką.
Faworki drożdżowe
Składniki:
- 1 kg mąki
- 6 dag drożdży
- 1,5 szklanki mleka
- 0.5 kostki margaryny
- 0.5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 0.5 l oleju
- kieliszek wódki
- szczypta soli
- cukier puder
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru i szczyptą soli. To wlać do mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić margarynę (żeby była letnia). Jajka i cukier roztrzepać, a następnie dodać kieliszek wódki i margarynę. Jak drożdże podrosną, to wlać do mąki jajka z margaryną i wódką . Potem należy wyrobić ciasto, żeby odstawało od rąk i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Następnie rozwałkować ciasto i zrobić z niego chrusty, na koniec wrzucamy gotowe chruściki na gorący tłuszcz i posypujemy cukrem pudrem.
Australijskie babeczki
Składniki:
- 3 tabliczki czekolady mlecznej Milka
-1 op. płatków kukurydzianych "Corn Flakes"
- papierowe foremki do babeczek
Przygotowanie:
3 tabliczki czekolady pokruszyć i rozpuścić w misce postawionej na parze (na garnku z gotującą się wodą). Następnie dodać 3/4 op. Corn Flakes'ów i dokładnie wymieszać. Kiedy wszystkie corn flakes'y będą pokryte czekoladą, to łyżką nakładamy do foremek. Wstawiamy na 20 min. do lodówki i gotowe
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN