Materiał promocyjny

Talent w kuchni

Znani z programu "Mam talent" Krzysztof Kadela i Klaudia Walencik pojawili się dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" by zdradzić Wam sekret na kilka smacznych potraw.

„Pasta Szpinakowa”

Składniki: (Przepis na 4 osoby)

Szpinak mrożony rozdrobniony 1/2 kilograma.

2 serki camembert

2 serki mozzarella

ser gorgonzola

ser lazur

1 opakowanie śmietany 18%

2 ząbki czosnku

Pieprz

Sól

Odrobinę magi

Oliwa z oliwek

1/3 kostki masła

1 opakowanie penne

2 piersi z kurczaka

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

Rozmaryn

Sposób przygotowania:

Szpinak wrzucamy na patelnię z masłem i oliwą z oliwek na mały ogień. Po rozpuszczaniu dodajemy sery: mozzarelli, camemberta, gorgonzoli i lazuru. Dodajemy 2 ząbki czosnku i przyprawy. Na samym końcu dodajemy delikatnie śmietanę 18%. Kładziemy makaron penne na talerz, na makaron wylewamy sos. Na drugiej patelni smażymy kurczaka z papryka czerwona i żółta na oliwie z oliwek, z rozmarynem. Mięso z papryką kładziemy na sos.

„Sałatka włoska”

Składniki: (Przepis na 2 osoby)

3 pomidory

2 mozzarelle

ser feta

1 kilograma łososia wędzonego (najlepiej brzuchy)

Świeża bazylia

Rozmaryn

Oliwa z oliwek

Przyprawa do sałatek

Sposób przygotowania:

Wystarczy wszystko pokroimy i wymieszamy. Proste przepisy są najlepsze.

„Sałatka warzywna”

Składniki:

3 papryki (żółta, zielona, czerwona0

1 pęczek rzodkiewek

Sałata zielona

Ogórek

2 pomidory

1 kalafior

Świeży szczypiorek

Świeży koperek

1 opakowanie sera fety w kostkach

1 opakowanie sosu włoskiego w proszku

Nasiona słonecznika

Olej

4 łyżki stołowe ziaren słonecznika bez łupinek

Sposób przygotowania:

Papryki opłukujemy, usuwamy gniazda nasienne i pokroimy w kostkę. Sałatę powinno się porwać. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw. (Kalafior należy wcześniej oczywiście ugotować z minimalną ilością soli.) Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. W między czasie ziarna słonecznika należy zasmażyć na patelni. Wystarczy jeszcze, że do sałatki dodamy ziarna słonecznika, sery i polejemy sosem (musimy go rozrobić z 3 łyżkami wody i oleju) i gotowe.

„Faszerowane pieczarki”

Składniki:

10 większych pieczarek

5 jajek

0,5 kg bułki tartej

3 łyżki śmietany (18%)

Sól

Pieprz

Szczypiorek

10 dkg sera żółtego

Sałata zielona

Olej do posmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Czyścimy pieczarki. Odcinamy ich trzony. Przygotowujemy farsz: 3 jajka gotujemy na twardo, mieszamy z 3 łyżkami bułki tartej, 3 łyżkami śmietany i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do kapeluszy. Kapelusze (razem z farszem) obtaczamy jajkiem i bułką tartą. Pieczarki posypujemy potartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180

°

C na ok. 15-20 min. Pieczarki układamy na liściach sałaty i dekorujemy.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości