„Pasta Szpinakowa”
Składniki: (Przepis na 4 osoby)
Szpinak mrożony rozdrobniony 1/2 kilograma.
2 serki camembert
2 serki mozzarella
ser gorgonzola
ser lazur
1 opakowanie śmietany 18%
2 ząbki czosnku
Pieprz
Sól
Odrobinę magi
Oliwa z oliwek
1/3 kostki masła
1 opakowanie penne
2 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Rozmaryn
Sposób przygotowania:
Szpinak wrzucamy na patelnię z masłem i oliwą z oliwek na mały ogień. Po rozpuszczaniu dodajemy sery: mozzarelli, camemberta, gorgonzoli i lazuru. Dodajemy 2 ząbki czosnku i przyprawy. Na samym końcu dodajemy delikatnie śmietanę 18%. Kładziemy makaron penne na talerz, na makaron wylewamy sos. Na drugiej patelni smażymy kurczaka z papryka czerwona i żółta na oliwie z oliwek, z rozmarynem. Mięso z papryką kładziemy na sos.
„Sałatka włoska”
Składniki: (Przepis na 2 osoby)
3 pomidory
2 mozzarelle
ser feta
1 kilograma łososia wędzonego (najlepiej brzuchy)
Świeża bazylia
Rozmaryn
Oliwa z oliwek
Przyprawa do sałatek
Sposób przygotowania:
Wystarczy wszystko pokroimy i wymieszamy. Proste przepisy są najlepsze.
„Sałatka warzywna”
Składniki:
3 papryki (żółta, zielona, czerwona0
1 pęczek rzodkiewek
Sałata zielona
Ogórek
2 pomidory
1 kalafior
Świeży szczypiorek
Świeży koperek
1 opakowanie sera fety w kostkach
1 opakowanie sosu włoskiego w proszku
Nasiona słonecznika
Olej
4 łyżki stołowe ziaren słonecznika bez łupinek
Sposób przygotowania:
Papryki opłukujemy, usuwamy gniazda nasienne i pokroimy w kostkę. Sałatę powinno się porwać. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw. (Kalafior należy wcześniej oczywiście ugotować z minimalną ilością soli.) Dodajemy posiekany szczypiorek i koperek. W między czasie ziarna słonecznika należy zasmażyć na patelni. Wystarczy jeszcze, że do sałatki dodamy ziarna słonecznika, sery i polejemy sosem (musimy go rozrobić z 3 łyżkami wody i oleju) i gotowe.
„Faszerowane pieczarki”
Składniki:
10 większych pieczarek
5 jajek
0,5 kg bułki tartej
3 łyżki śmietany (18%)
Sól
Pieprz
Szczypiorek
10 dkg sera żółtego
Sałata zielona
Olej do posmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Czyścimy pieczarki. Odcinamy ich trzony. Przygotowujemy farsz: 3 jajka gotujemy na twardo, mieszamy z 3 łyżkami bułki tartej, 3 łyżkami śmietany i szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do kapeluszy. Kapelusze (razem z farszem) obtaczamy jajkiem i bułką tartą. Pieczarki posypujemy potartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
°
C na ok. 15-20 min. Pieczarki układamy na liściach sałaty i dekorujemy.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN