Conchiglioni z grzybami i ostrą kiełbasą
Składniki:
Makaron conchiglioni 1 op.
Pieczarki 200 g
Podgrzybki mrożone 200 g
Cebula
Czosnek 1 ząbek
Ostra kiełbasa węgierska 150 g
Sól, pieprz czarny
Olej do smażenia
Natka pietruszki
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente. Cebulkę szklimy na oleju z czosnkiem, dodajemy pokrojone grzyby. Kiełbasę kroimy w plastry i dodajemy do całości. Doprawiamy solą oraz pieprzem, na koniec dodajemy natkę. Muszelki smarujemy olejem i wypełniamy farszem. Zapiekamy tuż przed podaniem.
Roladki na zimno z łososiem wędzonym, zielonym ogórkiem w sosie pomidorowym i pesto pietruszkowym
Składniki:
Cukinia 3 szt.
Łosoś wędzony 200 g
Ogórek zielony 1 szt.
Koperek świeży
Chrzan tarty 1 łyżka
Przygotowanie:
Łososia kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojony podobnie ogórek zielony. Doprawiamy czarnym pieprzem, chrzanem. Cukinię kroimy w plastry i blanszujemy w osolonej wodzie. W zimne plastry zawijamy farsz łososiowo-ogórkowy. Kroimy w ukośne romby.
Sok pomidorowy 1 op.
Ketchup 2 łyżki
Tabasco, sól, pierz biały
Przygotowanie:
Sok zagotowujemy i redukujemy jego ilość do połowy. Dodajemy ketchup, tabasco i przyprawy.
Kisz z ciasta francuskiego z szynką i różnymi serami
Składniki:
Ciasto francuskie 1 op.
Mozzarella 2 szt.
Parmesan 100 g
Ser camembert lub brie 1 op.
Gruszka z zalewy 1 op
Daktyle suszone 100 g
Szynka suszona 100 g
Śmietana 36% 500 ml
Jajka 4 szt.
Oregano, czarny pieprz
Przygotowanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy I układamy na blaszce robiąc odważne ranty., potrzebne do tego aby nie wypłynął farsz. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni. Na ciasto wykładamy wszystkie sery, pokrojoną w ćwiartki gruszkę, i daktyle. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami oraz przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i czekamy aż wszystko się zetnie a brzegi będą pięknie złociste.
Sałatka z białej rzodkwi, papryki i ogórka w sosie koktajlowy i wędzony kurczak
Składniki:
Papryka zielona 2 szt.
Ogórek zielony 1 szt.
Rzodkiew biała 1 szt.
Majonez 150 g
Jogurt naturalny 120 g
Ketchup 2 łyżki
Tabasco do smaku
Wędzony kurczak 1 szt.
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w plastry i następnie w trójkąty. Majonez, jogurt, ketchup oraz tabasco łączymy razem i mieszamy z warzywami. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego kurczaka. Bardzo proste-bardzo pyszne.
Zimny, jak nie wiem co Hiszpan z malinami
Składniki:
Beza 2 krążki
Śmietana 36% 1 l
Cukier 200 g
Cukier waniliowy
Maliny mrożone
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy, śmietanę ubijamy na sztywno. Maliny rozmrażamy, część zostawiamy w całości. Resztę miksujemy i łączymy z żelatyną. Następnie dodajemy śmietanę ubitą. Krążki przekładamy kremem malinowym i malinami w całości. Przykrywamy drugim krążkiem. Zamrażamy całość i cierpliwie czekamy do północy. Do lampki szampana w sam raz.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN