Materiał promocyjny

Sylwester u znajomych

Na zabawę sylwestrową u znajomych trzeba koniecznie zabrać ze sobą smakowite przekąski, które poleca mistrz kuchni Andrzej Polan.

Conchiglioni z grzybami i ostrą kiełbasą

Składniki:

Makaron conchiglioni 1 op.

Pieczarki 200 g

Podgrzybki mrożone 200 g

Cebula

Czosnek 1 ząbek

Ostra kiełbasa węgierska 150 g

Sól, pieprz czarny

Olej do smażenia

Natka pietruszki

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente. Cebulkę szklimy na oleju z czosnkiem, dodajemy pokrojone grzyby. Kiełbasę kroimy w plastry i dodajemy do całości. Doprawiamy solą oraz pieprzem, na koniec dodajemy natkę. Muszelki smarujemy olejem i wypełniamy farszem. Zapiekamy tuż przed podaniem.

Roladki na zimno z łososiem wędzonym, zielonym ogórkiem w sosie pomidorowym i pesto pietruszkowym

Składniki:

Cukinia 3 szt.

Łosoś wędzony 200 g

Ogórek zielony 1 szt.

Koperek świeży

Chrzan tarty 1 łyżka

Przygotowanie:

Łososia kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojony podobnie ogórek zielony. Doprawiamy czarnym pieprzem, chrzanem. Cukinię kroimy w plastry i blanszujemy w osolonej wodzie. W zimne plastry zawijamy farsz łososiowo-ogórkowy. Kroimy w ukośne romby.

Sok pomidorowy 1 op.

Ketchup 2 łyżki

Tabasco, sól, pierz biały

Przygotowanie:

Sok zagotowujemy i redukujemy jego ilość do połowy. Dodajemy ketchup, tabasco i przyprawy.

Kisz z ciasta francuskiego z szynką i różnymi serami

Składniki:

Ciasto francuskie 1 op.

Mozzarella 2 szt.

Parmesan 100 g

Ser camembert lub brie 1 op.

Gruszka z zalewy 1 op

Daktyle suszone 100 g

Szynka suszona 100 g

Śmietana 36% 500 ml

Jajka 4 szt.

Oregano, czarny pieprz

Przygotowanie:

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy I układamy na blaszce robiąc odważne ranty., potrzebne do tego aby nie wypłynął farsz. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni. Na ciasto wykładamy wszystkie sery, pokrojoną w ćwiartki gruszkę, i daktyle. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami oraz przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i czekamy aż wszystko się zetnie a brzegi będą pięknie złociste.

Sałatka z białej rzodkwi, papryki i ogórka w sosie koktajlowy i wędzony kurczak

Składniki:

Papryka zielona 2 szt.

Ogórek zielony 1 szt.

Rzodkiew biała 1 szt.

Majonez 150 g

Jogurt naturalny 120 g

Ketchup 2 łyżki

Tabasco do smaku

Wędzony kurczak 1 szt.

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w plastry i następnie w trójkąty. Majonez, jogurt, ketchup oraz tabasco łączymy razem i mieszamy z warzywami. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego kurczaka. Bardzo proste-bardzo pyszne.

Zimny, jak nie wiem co Hiszpan z malinami

Składniki:

Beza 2 krążki

Śmietana 36% 1 l

Cukier 200 g

Cukier waniliowy

Maliny mrożone

Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy, śmietanę ubijamy na sztywno. Maliny rozmrażamy, część zostawiamy w całości. Resztę miksujemy i łączymy z żelatyną. Następnie dodajemy śmietanę ubitą. Krążki przekładamy kremem malinowym i malinami w całości. Przykrywamy drugim krążkiem. Zamrażamy całość i cierpliwie czekamy do północy. Do lampki szampana w sam raz.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości