Materiał promocyjny

Smakołyki do szkoły

Andrzej Polan proponuje w kuchni DDTVN smakołyki, które można przygotować dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Zestaw śniadaniowy

Składniki:

Jajko gotowane

Grzanki z pieczywa wymieszanego z oliwą i ziołami opieczone w piekarniku

Plastry pieczonego, chrupiącego boczku lub szynki

Ziarna kukurydzy

Ziarna groszku zielonego

Marchewka pokrojona w paski lub wstążki

Liście sałaty lub szpinaku

Pestki dyni, kiełki słonecznika

Jogurt naturalny

Chrupiąca bagietka z masłem ziołowym, serem brie i pomidorem

Składniki:

2 bagietki

1 ząbek czosnku

60 g masła

250 g mozzarelli

3 pomidory

Przygotowanie:

Z masła, czosnku oraz pokrojonej drobno bazylii przygotowujemy masło smakowe. Doprawiamy delikatnie pieprzem oraz solą. Bagietkę nacinamy głęboko w odstępach 2-cm, tak aby nie przeciąć jej całkowicie. Masłem smarujemy w środku każde nacięcie i wkładamy plasterek sera oraz pomidora. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.

Tosty jak poduszki

Składniki:

1 opakowanie pieczywa tostowego

3 jajka

100 g jogurt naturalny

50 g majonezu

20 g musztarda dijon

3 łodygi selera naciowy

curry

sól, pieprz

sałata zielona

kiełki słonecznika

Przygotowanie:

Jajka ugotowane rozgniatamy tak, aby nie pozbawić struktury ugotowanego białka, dodajemy jogurt, majonez, musztardę, curry oraz sól i pieprz. Pieczywo pozbawiamy skórki. Na kromkę pieczywa kładziemy sałatę, pastę z jajek i selera oraz kiełki. Przykrywamy drugą kromką i zlepiamy brzegi za pomocą noża. Przekrawamy po przekątnej i gotowe.

Brioszki z bananami

Składniki:

250 ml mleko

30 g drożdże

500 g mąki

80 g cukier

szczypta soli

100 g masło

3 żółtka

1 jajko

3 banany

migdały w płatkach

cynamon

cukier z wanilią

Przygotowanie:

Drożdźe rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy wszystkie składniki na koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być luźniejsze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz przerabiamy i jeszcze chwilę dajemy do wyrośnięcia. Dzielimy na porcje do foremek. Na wierzch kładziemy plastry bananów i posypujemy migdałami oraz delikatnie cukrem z cynamonem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.

Kaszka z jabłkami i orzechami

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej

1 kg jabłka

rodzynki

orzechy laskowe

4 łyżki miodu

cytryna

200 g jogurtu naturalnego

40 g masła

cynamon

szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy pod wodą i wrzucamy na wrzącą wodę (5 szklanek wody) z dodatkiem masła. Szczypta soli wskazana. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Jabłka kroimy w cząstki i dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny wody. Do jabłek dodajemy rodzynki, orzechy, sok z cytryny oraz połowę miodu. Dodajemy cynamon. Na kaszę wykładamy uprażone jabłka z bakaliami, polewamy jogurtem i pozostałym miodem.

Andruty z kajmakiem i bakaliami

Składniki:

1 opakowanie andrutów

1 puszka skondensowanego mleka

125 g mleka w proszku

100 g masło

orzechy laskowe

pistacjowe

rodzynki

figi

Przygotowanie:

Mleko gotujemy w puszce około 3 godzin. Masło ubijamy, dodajemy mleko z puszki i na koniec mleko w proszku oraz bakalie. Masę rozsmarowujemy na waflach i składamy jak typowy pischinger.

Przepis autorstwa mistrza Andrezja Polana.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości