Zestaw śniadaniowy
Składniki:
Jajko gotowane
Grzanki z pieczywa wymieszanego z oliwą i ziołami opieczone w piekarniku
Plastry pieczonego, chrupiącego boczku lub szynki
Ziarna kukurydzy
Ziarna groszku zielonego
Marchewka pokrojona w paski lub wstążki
Liście sałaty lub szpinaku
Pestki dyni, kiełki słonecznika
Jogurt naturalny
Chrupiąca bagietka z masłem ziołowym, serem brie i pomidorem
Składniki:
2 bagietki
1 ząbek czosnku
60 g masła
250 g mozzarelli
3 pomidory
Przygotowanie:
Z masła, czosnku oraz pokrojonej drobno bazylii przygotowujemy masło smakowe. Doprawiamy delikatnie pieprzem oraz solą. Bagietkę nacinamy głęboko w odstępach 2-cm, tak aby nie przeciąć jej całkowicie. Masłem smarujemy w środku każde nacięcie i wkładamy plasterek sera oraz pomidora. Zapiekamy w piekarniku około 10 minut.
Tosty jak poduszki
Składniki:
1 opakowanie pieczywa tostowego
3 jajka
100 g jogurt naturalny
50 g majonezu
20 g musztarda dijon
3 łodygi selera naciowy
curry
sól, pieprz
sałata zielona
kiełki słonecznika
Przygotowanie:
Jajka ugotowane rozgniatamy tak, aby nie pozbawić struktury ugotowanego białka, dodajemy jogurt, majonez, musztardę, curry oraz sól i pieprz. Pieczywo pozbawiamy skórki. Na kromkę pieczywa kładziemy sałatę, pastę z jajek i selera oraz kiełki. Przykrywamy drugą kromką i zlepiamy brzegi za pomocą noża. Przekrawamy po przekątnej i gotowe.
Brioszki z bananami
Składniki:
250 ml mleko
30 g drożdże
500 g mąki
80 g cukier
szczypta soli
100 g masło
3 żółtka
1 jajko
3 banany
migdały w płatkach
cynamon
cukier z wanilią
Przygotowanie:
Drożdźe rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy wszystkie składniki na koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto powinno być luźniejsze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość jeszcze raz przerabiamy i jeszcze chwilę dajemy do wyrośnięcia. Dzielimy na porcje do foremek. Na wierzch kładziemy plastry bananów i posypujemy migdałami oraz delikatnie cukrem z cynamonem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut.
Kaszka z jabłkami i orzechami
Składniki:
2 szklanki kaszy jaglanej
1 kg jabłka
rodzynki
orzechy laskowe
4 łyżki miodu
cytryna
200 g jogurtu naturalnego
40 g masła
cynamon
szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy pod wodą i wrzucamy na wrzącą wodę (5 szklanek wody) z dodatkiem masła. Szczypta soli wskazana. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Jabłka kroimy w cząstki i dusimy na patelni z dodatkiem odrobiny wody. Do jabłek dodajemy rodzynki, orzechy, sok z cytryny oraz połowę miodu. Dodajemy cynamon. Na kaszę wykładamy uprażone jabłka z bakaliami, polewamy jogurtem i pozostałym miodem.
Andruty z kajmakiem i bakaliami
Składniki:
1 opakowanie andrutów
1 puszka skondensowanego mleka
125 g mleka w proszku
100 g masło
orzechy laskowe
pistacjowe
rodzynki
figi
Przygotowanie:
Mleko gotujemy w puszce około 3 godzin. Masło ubijamy, dodajemy mleko z puszki i na koniec mleko w proszku oraz bakalie. Masę rozsmarowujemy na waflach i składamy jak typowy pischinger.
Przepis autorstwa mistrza Andrezja Polana.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN