Tort Czarny Las z orzechami makademia
Składniki:
175 g czarnej czekolady, posiekanej
175 g masła pokrojonego na kawałki
4 jajka
4 żółtka
75 g drobnego cukru
75 g mąki
50 g posiekanych orzechów makademia
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuść nad garnkiem z wrzącą wodą. Ostudź do temperatury pokojowej. Ubij jajka, żółtka i cukier aż podwoją swoją objętość. Delikatnie wymieszaj z ostudzoną czekoladą. Przesiej do masy mąkę, dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj. Przełóż do małych natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Piecz 8-9 minut w 190 st.
Ciasto z koziego sera z wiśniami i miętą
Składniki:
250 g koziego sera (zmiksowanego do gładkiej konsystencji)
2 łyżki mąki
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 łyżka cukru
2 łyżki posiekanych wiśni
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
1 łyżeczka posiekanej mięty
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
W misce wymieszaj ser ze skórką z pomarańczy. Dodaj mąkę i żółtka (pojedynczo). W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj 1/3 białek z masą serową. Dodaj resztę białek i ponownie wymieszaj. Przełóż masę do ramekinów (foremek na suflet) natłuszczonych masłem i oprószonych mąką. Piecz 30 minut w 180 stopniach (aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu suchy).
Bułeczki z żurawiną i cynamonem
Składnik:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g niesolonego masła
50 g brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
100 g suszonych żurawin
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Na stolnicy posiekaj mąkę, proszek do pieczenia i masło. Zagnieć palcami, żeby masa przypominała kruszonkę. Dodaj żurawinę, rodzynki i jajka. Wymieszaj widelcem. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj mleko. Nabieraj ciasto łyżką i układaj obok siebie kopczyki ciasta na blaszce do pieczenia. Piecz w piecu rozgrzanym do 200 stopni, aż ciasteczka będą rumiane.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN