Materiał promocyjny

Słodko-słony Józek

Zapraszamy na słodkie i słone smaki skomponowane przez Josepha Seeletso. Poznajcie przepisy na pizzę z serem pleśniowym i figami, ananasa pieczonego w soli morskiej oraz tartę z kaparami i daktylami.

Pizza z serem pleśniowym i figami

Składniki:

2 cebule

1 łyżka posiekanego rozmarynu

200 g ciasta na pizzę

2 szklanki marmolady figowej

200 g tartego parmezanu

1 łyżka suszonego tymianku

200 g sera pleśniowego

szczypta pieprzu cayenne

3 gruszki pokrojone na ćwiartki

Przygotowanie:

1. W średnim rondlu na bardzo małym ogniu podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smaż, mieszając od czasu (ok. 1 godz.). Jeśli masz mało czasu, na zeszklenie cebul wystarczy 10 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blacie wyrób wyrośnięte ciasto z rozmarynem. Rozciągnij ciasto do średnicy ok. 30 cm (nie musi być równe). Na blaszkę do pieczenia wysyp mąkę kukurydzianą (grubą) i ułóż na niej ciasto.

3. Na cieście rozsmaruj dżem, posyp parmezanem i tymiankiem.

4. Ułóż na cieście gruszki. Posyp serem pleśniowym i jeszcze odrobiną tymianku, pieprzem cayenne i solą. Zsuń ciasto do pieca na blachę do pieczenia, piecz 5 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na kratę do pieczenia i piecz jeszcze 2-3 minuty. Nałóż po tym czasie na pizzę cebulę i piecz jeszcze 3-5 minut, aż brzegi będą rumiane. Podawaj.

Ananas pieczony w soli morskiej

Składniki:

1 mały obrany ananas

około 10 goździków

2 kg grubej soli morskiej

1-2 łyżki kardamonu w proszku

1-2 białka

2-3 łyżki puree z awokado

posiekana bazylia

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 st. C Wbij w ananasa goździki. Wymieszaj w misce kardamon z solą, a później wymieszaj z lekko ubitymi białkami. Oblep tą miksturą ananasa. Ułóż ananasa na pozostałej soli i piecz w piekarniku przez 20 minut. W międzyczasie wymieszaj awokado z bazylia. Ostudź upieczonego ananasa i usuń skorupę z soli. Pokrój ananasa w kawałki. Podawaj z awokado.

Tarta z kaparami i daktylami

Składniki:

1 l śmietany

12 jajek

1 łyżeczka musztardy Dijon

sól i pieprz

150 g daktyli

150 g kaparów

250 ml startego sera

2 czerwone cebule

100 g prażonych orzeszków ziemnych

100 ml syropu klonowego

ciasto francuskie

Przygotowanie:

Rozwałkuj ciasto. Przełóż do foremki o średnicy ok. 25 cm i wyrównaj brzegi. Ułóż na cieście daktyle, kapary, orzeszki, cebulę i ser. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, musztardę, sól i pieprz. Zalej miksturą tartę. Piecz w 190 stopniach około 25-30 minut, aż ciasto będzie złote. Podawaj na ciepło.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości