Pizza z serem pleśniowym i figami
Składniki:
2 cebule
1 łyżka posiekanego rozmarynu
200 g ciasta na pizzę
2 szklanki marmolady figowej
200 g tartego parmezanu
1 łyżka suszonego tymianku
200 g sera pleśniowego
szczypta pieprzu cayenne
3 gruszki pokrojone na ćwiartki
Przygotowanie:
1. W średnim rondlu na bardzo małym ogniu podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i smaż, mieszając od czasu (ok. 1 godz.). Jeśli masz mało czasu, na zeszklenie cebul wystarczy 10 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blacie wyrób wyrośnięte ciasto z rozmarynem. Rozciągnij ciasto do średnicy ok. 30 cm (nie musi być równe). Na blaszkę do pieczenia wysyp mąkę kukurydzianą (grubą) i ułóż na niej ciasto.
3. Na cieście rozsmaruj dżem, posyp parmezanem i tymiankiem.
4. Ułóż na cieście gruszki. Posyp serem pleśniowym i jeszcze odrobiną tymianku, pieprzem cayenne i solą. Zsuń ciasto do pieca na blachę do pieczenia, piecz 5 minut. Po tym czasie przełóż ciasto na kratę do pieczenia i piecz jeszcze 2-3 minuty. Nałóż po tym czasie na pizzę cebulę i piecz jeszcze 3-5 minut, aż brzegi będą rumiane. Podawaj.
Ananas pieczony w soli morskiej
Składniki:
1 mały obrany ananas
około 10 goździków
2 kg grubej soli morskiej
1-2 łyżki kardamonu w proszku
1-2 białka
2-3 łyżki puree z awokado
posiekana bazylia
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C Wbij w ananasa goździki. Wymieszaj w misce kardamon z solą, a później wymieszaj z lekko ubitymi białkami. Oblep tą miksturą ananasa. Ułóż ananasa na pozostałej soli i piecz w piekarniku przez 20 minut. W międzyczasie wymieszaj awokado z bazylia. Ostudź upieczonego ananasa i usuń skorupę z soli. Pokrój ananasa w kawałki. Podawaj z awokado.
Tarta z kaparami i daktylami
Składniki:
1 l śmietany
12 jajek
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól i pieprz
150 g daktyli
150 g kaparów
250 ml startego sera
2 czerwone cebule
100 g prażonych orzeszków ziemnych
100 ml syropu klonowego
ciasto francuskie
Przygotowanie:
Rozwałkuj ciasto. Przełóż do foremki o średnicy ok. 25 cm i wyrównaj brzegi. Ułóż na cieście daktyle, kapary, orzeszki, cebulę i ser. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, musztardę, sól i pieprz. Zalej miksturą tartę. Piecz w 190 stopniach około 25-30 minut, aż ciasto będzie złote. Podawaj na ciepło.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN