W Konkursie "Rodzinne gotowanie" może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres
wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.
Makaron z cukinią i serem w lekkim sosie
Składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle
2 cukinie
200 ml mleka
50 g masła
30 ml oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera parmezan
120 g mozarelli wędzonej Provola
pieprz czarny
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Przygotowanie:
Na oliwie z masłem przesmażamy czosnek, podrumieniony usuwamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz jedną pokrojoną cukinię. Zalewamy mlekiem, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz odważnie czarnym pieprzem. Sos redukujemy. Drugą cukinię kroimy w plastry a następnie paski grubości makaronu czyli 0,5 cm . Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. W garnku mieszamy sos z paskami cukinii, dodajemy makaron i pokrojoną mozzarellę. Wszystko mieszamy do momentu aż pojawią się charakterystyczne nitki z sera i podajemy posypany serem parmezan.
Schab pieczony z morelami i estragonem
Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego
Przyprawa uniwersalna Kucharek
czarny pieprz
morele suszone 200 g
skórka z jednej cytryny
4 cebule
50 g masła
2 łyżki miodu
estragon świeży lub suszony
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą z oliwy, przyprawy uniwersalnej Kucharek, czarnego pieprzu i startej skórki z cytryny. Odstawiamy na parę godzin aby mięso przeszło smakiem. Na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy schab obsmażając go z każdej strony na złoty kolor. Obsmażony wstawiamy do głębokiego rondla. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy masło, morele z dodatkiem miodu i estragonu. Podlewamy całość bulionem drobiowym Kucharek i zalewamy mięso. Wstawiamy do piekarnika w temp. 95 stopni na godzinę i 45 minut.
a do schabu…
Ziemniaki w koszulce z suszonej szynki
Składniki:
6 ziemniaków
6 plastrów szynki suszonej
2 łyżki mąki
Kostka do ziemniaków Kucharek
150 g sera pleśniowego Lazur
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w wodzie około 10 minut. Ziemniaki osączamy, studzimy. Lekko wilgotne obtaczamy w wymieszanej mące z kostką do ziemniaków Kucharek. Każdy ziemniak przekrawamy na pół, przekładamy serem pleśniowym i składamy w całość. Owijamy szynką suszoną. Układamy na blaszce i pieczemy około 25 minut w piekarniku. Podajemy z plastrami schabu i sosem morelowo-estragonowym.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN