Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie: rodzina Pokryckich

W każdy wtorek, w ramach rodzinnego gotowania z mistrzem Andrzejem Polanem, gościć będziemy w kuchni Dzień Dobry TVN gotujące rodziny. Pierwszą gotującą rodziną była rodzina Pokryckich. Co Małgosia, Przemek i mała Lena przygotowali w naszej kuchni?

W Konkursie "Rodzinne gotowanie" może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres

wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.

Zapoznaj się z regulaminem!

Makaron z cukinią i serem w lekkim sosie

Składniki:

1 opakowanie makaronu tagliatelle

2 cukinie

200 ml mleka

50 g masła

30 ml oliwy z oliwek

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g sera parmezan

120 g mozarelli wędzonej Provola

pieprz czarny

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:

Na oliwie z masłem przesmażamy czosnek, podrumieniony usuwamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz jedną pokrojoną cukinię. Zalewamy mlekiem, doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek oraz odważnie czarnym pieprzem. Sos redukujemy. Drugą cukinię kroimy w plastry a następnie paski grubości makaronu czyli 0,5 cm . Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. W garnku mieszamy sos z paskami cukinii, dodajemy makaron i pokrojoną mozzarellę. Wszystko mieszamy do momentu aż pojawią się charakterystyczne nitki z sera i podajemy posypany serem parmezan.

Schab pieczony z morelami i estragonem

Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego

Przyprawa uniwersalna Kucharek

czarny pieprz

morele suszone 200 g

skórka z jednej cytryny

4 cebule

50 g masła

2 łyżki miodu

estragon świeży lub suszony

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą z oliwy, przyprawy uniwersalnej Kucharek, czarnego pieprzu i startej skórki z cytryny. Odstawiamy na parę godzin aby mięso przeszło smakiem. Na patelni przesmażamy cebulę i dodajemy schab obsmażając go z każdej strony na złoty kolor. Obsmażony wstawiamy do głębokiego rondla. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy masło, morele z dodatkiem miodu i estragonu. Podlewamy całość bulionem drobiowym Kucharek i zalewamy mięso. Wstawiamy do piekarnika w temp. 95 stopni na godzinę i 45 minut.

a do schabu…

Ziemniaki w koszulce z suszonej szynki

Składniki:

6 ziemniaków

6 plastrów szynki suszonej

2 łyżki mąki

Kostka do ziemniaków Kucharek

150 g sera pleśniowego Lazur

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w wodzie około 10 minut. Ziemniaki osączamy, studzimy. Lekko wilgotne obtaczamy w wymieszanej mące z kostką do ziemniaków Kucharek. Każdy ziemniak przekrawamy na pół, przekładamy serem pleśniowym i składamy w całość. Owijamy szynką suszoną. Układamy na blaszce i pieczemy około 25 minut w piekarniku. Podajemy z plastrami schabu i sosem morelowo-estragonowym.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości