Wielkopolska Baba Wielkanocna
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej (800 g)
100 g drożdży
5 jaj
6 łyżek cukru
szklanka oleju rzepakowego
szklanka mleka 3,2%
Przygotowanie:
Olej, mleko, jaja, cukier i drożdże mieszamy i podgrzewamy do 36 stopni. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto drozdżowe. Urobioną masę odstawiamy pod przykryciem do "wygarowania". Jak ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy czarnuszkę i bakalie. Odstawiamy na 30’. Po "wygarowaniu" ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Formę wstawiamy do pieca na 50’ i pieczemy w 165 stopniach. Po 15’ pieczenia babkę można przykryć folią aluminiową, by nie spalił się wierzch. Po upieczeniu wyjąć z formy i ozdobić. Smaczego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: