Psiastka z psią czekoladą i bananem
Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
cały dojrzały banan banan
1/4 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki wody
3 łyżki mączki chleba świętojańskiego
Przygotowanie: Banana rozgniatamy na gładką masę, dodajemy suche składniki, sok i wodę. Zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formujemy w kulki. Pieczemy 40min w piekarniku rozgrzanym do 140st. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy w suchym, chłodnym miejscu 7-10dni.
Psiafiny z kurczakiem i marchewką
Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanego i drobno pokrojonego kurczaka
1/2 szklanki ugotowanej i drobno posiekanej marchewki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nakładamy do papilotek. Pieczemy 20-25 w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150st. Studzimy.
Psiastkejk z dziczyzną i jabłkiem
Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki ugotowanej i drobno pokrojonej dziczyzny
1/2 drobno posiekanego jabłka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nakładamy do tortownicy o średnicy około 20cm. Pieczemy 40min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150st. Studzimy.
Puszysty krem do psiastkejków lub psiafinów
Składniki:
250g schłodzonego serka mascarpone
1-2 łyżeczki miodu
ewentualnie barwnik naturalny do uzyskania pożądanego koloru
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN