Ciasto jogurtowe
Składniki:
3 jajka
120 g miękkiego masła
120 g cukru
350 g mąki pszennej
150 g jogurtu typu greckiego z jagodami
1 łyżeczka sody spożywczej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g jagód
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W misce utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać na koniec dodawać partiami pianę z białek. Przełożyć do natłuszczonej formy (20x30 cm.). Po wierzchu posypać jagodami. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 min.
Informacja:
Zamiast jogurtu z jagodami można użyć jogurtu o innym smaku. Jagody można zastąpić innymi owocami pasującymi do smaku jogurtu.
Shake malinowo-jugurtowy
Składniki:
1 opakowanie jogurtu typu greckiego z malinami
150 g malin
200 ml mleka
3-5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Jogurt wstawić do zamrażarki na minimum 5 godzin. Po tym czasie wyjąć z zamrażarki, przełożyć do mocnego blendera lub robota kuchennego (można wcześniej przekroić jogurt na 4 części). Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki mus.
Informacja:
Na podstawie tego przepisu można przygotować koktaile o innym smaku. Wystarczy użyć innego smaku jogurtu i innych owoców. Można też przygotować shake wieloowocowy, używając dowolnego smaku jogurtu.
Tosty z jogurtem i czereśniami
Składniki:
1 chałka
5 jajek
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru
2-3 szczypty cynamonu
klarowane masło do smażenia
jogurt typu greckiego z wiśniami
500 g czereśni
Sposób przygotowania:
Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem cukrem i cynamonem. Chałkę pokroić na 1 cm kromki. Masło rozgrzać na patelni. Pieczywo namoczyć w rozbełtanych jajkach i usmażyć na rozgrzanym maśle aż będzie złoto-brązowe. Na patelni po smażeniu pieczywa, usmażyć przez 3-5 minut przepołowione i wypestkowane czereśnie.
Pieczywo pokroić w podłużne paski, ułożyć na talerzu. Na wierzch każdej kromki nałożyć łyżkę jogurtu i posypać czereśniami.
Informacja:
Zamiast jogurtu z wiśniami można użyć jogurtu o innym smaku. Czereśnie można zastąpić innymi sezonowymi owocami lub bakaliami.
Granolla z jogurtem i owocami
Składniki:
200 g granolli pełnoziarnistej
1 opakowanie jogurtu typu greckiego z truskawkami
400 g mieszanych owoców: truskawki, jagody maliny
płynny miód
2-3 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Granollę rozłożyć do czterech szklanek. Na granolli ułożyć jogurt typu greckiego. Na jogurcie wymieszane owoce. Całość polać miodem. Płatki migdałowe podprażyć na patelni i posypać po owocach.
Pikantne warzywa z jogurtem
Składniki:
2 duże cebule, pokrojone w plasterki
3-4 cm posiekanego korzenia imbiru
4 roztarte ząbki czosnku
1 papryczka chilli
0,5 łyżeczki ostre papryki
0,5 łyżeczki kminku
1 kg warzyw: papryka, cukinia, młode ziemniaki, bakłażan
2 duże pomidory
4 łyżki masła orzechowego
1 opakowanie jogurtu typu greckiego
olej do smażenia
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na średnim ogniu aż nabierze złotego koloru. Dodać imbir, czosnek i papryczkę chilli dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy, dusić kolejne kilka minut. Dodać pokrojone w dużą kostkę warzywa, podsmażyć około 10 minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i masło orzechowe i 2-3 łyżki jogurtu. Dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Podawać z kuskusem i polane jogurtem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN