Więcej: Ziemniaki z grilla – jak je piec, aby były najsmaczniejsze?
Ramen z bulionem mięsnym
Składniki:
- 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
- 2 litry wody
- suszone glony prasowane
- 6 jajek
- 500 g makaronu ramen (świeży lub suszony)
- pęczek dymki
- kawałek imbiru
- suszone grzyby shitake
- łyżka masła klarowanego
- olej sezamowy
- sos chilli sambal
- 2 szt pak choy
Przygotowanie:
Zalej grzyby wrzątkiem. Odstaw na 15 min do napęcznienia. Po tym czasie odcedź je i posiekaj na cienkie paski. Podsmaż na łyżce masła klarowanego. Odstaw.
Pak choy przekrój na pół i krótko podsmaż na patelni. Ugotuj jajko na miękko (5 min). Odstaw. Dymkę posiekaj na ukos. Imbir pokrój na cienkie zapałki. Odstaw.
Ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedź i włóż do miski.
Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.
Zalej makaron gorącym bulionem. Dodaj przepołowione ugotowane jajko, grzyby shitake, posyp imbirem, dymką. Polej łyżką oleju sezamowego oraz skrop sosem chilli sambal do smaku.
Serwuj od razu!
Filet z łososia z warzywami w sosie teriyaki z bulionem warzywnym
Składniki:
- 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
- 2 filety z łososia ze skórą
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki sosu teriyaki
- olej sezamowy
- sok z limonki
- świeża kolendra
- świeży imbir
Przygotowanie:
Posmaruj filety z łososia bulionem. Odstaw na 15 min.
Pokrój imbir i warzywa w cienkie zapałki.
Zagotuj 1 litr wody, wymieszaj z jedną łyżką bulionu. Zblanszuj w tym warzywa przez około 3 minuty.
Wyjmij warzywa z wody, osusz i podsmaż na oleju sezamowym na patelni 1 minutę, muszą zostać al dente. Na koniec dodaj sos teriyaki, wymieszaj i odstaw.
Na patelni podsmaż krótko filety z łososia na złoty kolor z obu stron.
Serwuj na talerzu, posyp świeżym imbirem i kolendrą.
Więcej:
Szybka pho z bulionem mięsnym
Składniki:
- 3 łyżki bulionu mięsnego Winiary
- 2 litry wody
- 4 łyżki sosu rybnego
- 300 g antrykotu sezonowanego bez kości
- 2 szt szpiku kostnego (opcjonalnie)
- 400 g makaronu ryżowego (grube wstążki)
- liście świeżej mięty
- liście świeżej kolendry
- limonka
- papryczka chilli
- prażone posiekane orzechy ziemne
Przygotowanie:
Zagotuj 2 litry wody, wymieszaj z 3 łyżkami bulionu, zagotuj ponownie i odstaw.
Jeśli używasz szpiku kostnego, upiecz go w 180 st lub usmaż na wolnym ogniu na patelni, aż tłuszcz się wytopi.
Antrykot podsmaż 2 min na medium rare z obu stron na patelni. Pokrój w paski o grubości ok 2 cm.
Przygotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Posiekaj drobno chilli.
Przełóż makaron do miski, zalej gorącym bulionem. Dodaj kawałki mięsa, szpik, posyp orzechami, chilli i świeżymi ziołami. Skrop limonką. Serwuj od razu!
Zobacz też:
- Bananowe przepisy Piotra Kucharskiego: chlebek, curry i naleśniki
- Dania z rabarbarem podane na jadalnych naczyniach z otrębów wyprodukowanych w Polsce
- Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN