Klasyczna tarta Tatin
Lista zakupów:
Tuńczyk 300g (najlepiej; jak nie - to łosoś surowy 300g)
Jabłka gany Smith 3kg
Szalotki jedna paczka
Czosnek 1 główka
Cytryny 5 sztuk
Szczypiorek cienki 2 pęczki
Ogórek zielony 1 duży
Buraki 2 sztuki
Bulion wołowy w kostce - paczka
Ziemniaki 1kg
Masło 1 kostka
Śmietana 18% łaciata 1 litr
Śmietana łaciata 30% 1 litr
Wanilia 1 laska
Ruccola 1 paczka
Ser camembert Turek 1 sztuka
Krem z octu balsamicznego biały i ciemny lub ocet balsamicny
Cynamon w proszku 2 paczki
Syrop klonowy (jeśli będzie taka opcja)
Ciasto francuskie 1 paczka
Rozmaryn świeży parę gałązek
Pierś z kaczki ze skórą 1-2szuki
Cukier puder 0,5kg
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek 1 butelka
Czerwone wino 1 butelka
Avocado 1 sztuka (miękka)
Kolendra 1 pęczek
Pieczywo tostowe 1 paczka
Właściwości jabłek:
chronią przed zawałem
zapobiegają zaparciom
zapobiegają miażdżycy
wzmacniają zęby
wspomagają leczenie wrzodów
wspomagają odchudzanie
przeciwdziałają starzeniu się skóry
Wartości odżywcze w 100 g jabłek:
Witamina C (4,6 mg)
Witamina B1 (0,017 mg)
Witamina A (0,003 mg)
Witamina K (0,002 mg)
Witamina E (0,18 mg)
Potas (107 mg)
Wapń (6 mg)
Magnez (5 mg)
Sód (1 mg)
Tarta tatin
ciasto francuskie:
100-200 g cukru
śmietana 30%
100 g masła
jabłka
Przygotowanie:
Plastry lub polksieżyce jabłka karmelizujemy na maśle z cukrem tak, by nic nie przywarło. Czasem warto dodać wody (uwaga: może pryskać). Zdejmujemy z ognia i przykrywamy ładnie wyciętym kółkiem z ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220C na 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Wujmujemy, przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy. Podajemy z dobrze ubita śmietaną, najlepiej bez cukru, bo sama tarta jest słodka.
Chrupiąca pierś z kaczki z kulkami z buraków i waniliowymi jabłkami z sosem z czerwonego wina
200 ml czerwonego wina
100 ml śmietany 18%
1-2 piersi kacze
laska wanilii
2 ziemniaki
30 g masła
20 g cukru
sól, pieprz
rozmaryn
2 jabłka
2 buraki
Przygotowanie:
Nacinamy skórę kaczki na krzyż. Solimy i pieprzymy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie piersi odwracamy i wstawimy do piekarnika 180 C 10-15 minut w zależności od wielkości piersi. Po wyjęciu musimy dać im odpocząć 5 minut. Kroimy na kawałki na skos - skóra do dołu. Kuleczki wycięte z jabłka krótko gotujemy w bardzo małej ilości wody z cukrem i wanilią (cała laska bez nasion). Kulki z buraków dusimy w wodzie z cukrem. Ułożenie na talerzu jest dowolne. Możemy podać z ładnie przysmażonymi ziemniakami.
Tatar z tuńczyka
200-300 g tuńczyka
pęczek szczypiorku
pieczywo tostowe
ząbek czosnku
2 szalotki
avocado
ogórek
jabłko
Przygotowanie:
Jabłko, szalotkę, czosnek, szczypiorek i ogórka kroimy w drobną kostkę i zalewamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Świeżą rybę kroimy na drobne kawałki. Mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Całość możemy podać na plastrach awokado z tostami.
Pieczony camembert
1 ser camembert
10 g cynamonu
syrop klanowy
200 g ruccoli
rozmaryn
cytryna
jabłko
Przygotowanie:
Na ser kładziemy listki tymianku lub rozmarynu i wystawiany do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ruccolę mieszkamy z oliwą z oliwek, sokiem z połówki cytryny i jablkiem pokojowym w kostkę. Dobrawiamy solą i pieprzem. Plasterki jabłek smażymy na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko układamy do okoła talerza, ruccolę na środek i ser na górę. Całość polewamy syropem klonowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN