Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Ugotowane gruszki w soku buraczkowym i pieczone śliwki
Składniki:
2 surowe buraki
150 g cukru
2 obrane gruszki
250 g śliwek
25 g migdałów
50 g cukru pudru
1 gałązka cynamonu
Przygotowanie:
Obierz i podziel buraki, włóż do wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykrywką przez 15 minut. Następnie zdejmij z palnika i wyjmij buraki. Teraz od gotującej się wody dodaj cynamon i cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Obierz i wydrenuj gruszki, podziel na 8 kawałków, następnie gotuj przez 5 minut w soku buraczkowym. Po czym pozostaw do ostygnięcia w naczyniu. Przetnij śliwki na połowy i wyjmij pestki. Pokrój na kawałki i połóż w misce, następnie posyp cukrem pudrem i migdałami. Wymieszaj dobrze, tak żeby śliwki były dobrze zakryte/przykryte. Poukładaj na tacy do pieczenia i piecz w temp. 205 stopni przez ok. 8-10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Ułóż wszystkie ugotowane składniki w szklanym naczyniu, podawaj z bitą śmietaną.
Ricotta i tarta z musem/nadzieniem jabłkowo-imbirowym
Składniki:
200 g ciasta francuskiego
1 filiżanka ricotty
1 jajko plus 2 żółtka
2 łyżki wina Marsala
Przygotowanie:
Rozgnieć ciasto francuskie i przy użyciu szklanki potnij na okrągłe części. Pozostaw na 20 minut. Ogrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż ricottę do miski, dodaj jajka, żółtka, wino cukier i proszek cytrynowy. Ugniataj, aż będzie miękkie/gładkie, następnie wymieszaj z rodzynkami. Umieść ten mix w (podłużnych) filiżankach i piecz przez 20 minut lub aż nadzienie urośnie i ciasto francuskie będzie złociste i chrupiące. Pozostaw tartę do ostygnięcia przed wyjęciem. Podawaj z sosem jabłkowym.
Do musu jabłkowego
Składniki:
1,5 kg jabłek
2 ząbki czosnku
250 ml białego octu winnego
100 g rodzynek
50 g świeżego imbiru
Szczypta soli
Szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Obierz, wydrenuj i pokrój na kawałki jabłka. Połóż w dużym naczyniu z czosnkiem i octem. Gotuj na wolnym ogniu aż jabłka będą miały konsystencję gęstego puree. Dodaj cukier i rodzynki, dopraw. Następnie piecz przez 20-25 minut.
Naleśniki z jabłkami i kaszanką
Składniki:
50ml oleju roślinnego
50ml wody gazowanej
250ml mleka
1 jajko
Mąka
Sól
Szczypiorek
1szt jabłko
¼ szklanki cukru
50g masła
1 pętko kaszanki
Olej
Przygotowanie:
1 jajko podbijamy, dodajemy mleko, wodę gaz i olej, całość dobrze miksujemy doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem, następnie dodajemy przesianą mąkę do uzyskania kremowej konsystencji. Smażymy na gorącej patelni z małą ilością oleju na złoty kolor. Na rozgrzaną patelnię z masłem układamy jabłko pokrojone w małe cząstki, po lekkim zrumienianiu jabłek dodajemy cukier i smażymy do skarmelizowania się cukru. Kaszankę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Na rozłożony naleśnik układamy karmelizowane jabłka a następnie podsmażoną kaszankę.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN