Materiał promocyjny

Przekąski z jesiennych owoców

Czy zjadłbyś naleśniki z jabłkami i kaszanką lub gruszki ugotowane w soku buraczkowym? Czy takie potrawy mogą być smaczne? Wypróbuj przepisy kucharza Josepha "Józka" Seeletso. Zapraszamy do kuchni Dzień Dobry TVN!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Ugotowane gruszki w soku buraczkowym i pieczone śliwki

Składniki:

2 surowe buraki

150 g cukru

2 obrane gruszki

250 g śliwek

25 g migdałów

50 g cukru pudru

1 gałązka cynamonu

Przygotowanie:

Obierz i podziel buraki, włóż do wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykrywką przez 15 minut. Następnie zdejmij z palnika i wyjmij buraki. Teraz od gotującej się wody dodaj cynamon i cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Obierz i wydrenuj gruszki, podziel na 8 kawałków, następnie gotuj przez 5 minut w soku buraczkowym. Po czym pozostaw do ostygnięcia w naczyniu. Przetnij śliwki na połowy i wyjmij pestki. Pokrój na kawałki i połóż w misce, następnie posyp cukrem pudrem i migdałami. Wymieszaj dobrze, tak żeby śliwki były dobrze zakryte/przykryte. Poukładaj na tacy do pieczenia i piecz w temp. 205 stopni przez ok. 8-10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Ułóż wszystkie ugotowane składniki w szklanym naczyniu, podawaj z bitą śmietaną.

Ricotta i tarta z musem/nadzieniem jabłkowo-imbirowym

Składniki:

200 g ciasta francuskiego

1 filiżanka ricotty

1 jajko plus 2 żółtka

2 łyżki wina Marsala

Przygotowanie:

Rozgnieć ciasto francuskie i przy użyciu szklanki potnij na okrągłe części. Pozostaw na 20 minut. Ogrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż ricottę do miski, dodaj jajka, żółtka, wino cukier i proszek cytrynowy. Ugniataj, aż będzie miękkie/gładkie, następnie wymieszaj z rodzynkami. Umieść ten mix w (podłużnych) filiżankach i piecz przez 20 minut lub aż nadzienie urośnie i ciasto francuskie będzie złociste i chrupiące. Pozostaw tartę do ostygnięcia przed wyjęciem. Podawaj z sosem jabłkowym.

Do musu jabłkowego

Składniki:

1,5 kg jabłek

2 ząbki czosnku

250 ml białego octu winnego

100 g rodzynek

50 g świeżego imbiru

Szczypta soli

Szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Obierz, wydrenuj i pokrój na kawałki jabłka. Połóż w dużym naczyniu z czosnkiem i octem. Gotuj na wolnym ogniu aż jabłka będą miały konsystencję gęstego puree. Dodaj cukier i rodzynki, dopraw. Następnie piecz przez 20-25 minut.

Naleśniki z jabłkami i kaszanką

Składniki:

50ml oleju roślinnego

50ml wody gazowanej

250ml mleka

1 jajko

Mąka

Sól

Szczypiorek

1szt jabłko

¼ szklanki cukru

50g masła

1 pętko kaszanki

Olej

Przygotowanie:

1 jajko podbijamy, dodajemy mleko, wodę gaz i olej, całość dobrze miksujemy doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem, następnie dodajemy przesianą mąkę do uzyskania kremowej konsystencji. Smażymy na gorącej patelni z małą ilością oleju na złoty kolor. Na rozgrzaną patelnię z masłem układamy jabłko pokrojone w małe cząstki, po lekkim zrumienianiu jabłek dodajemy cukier i smażymy do skarmelizowania się cukru. Kaszankę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Na rozłożony naleśnik układamy karmelizowane jabłka a następnie podsmażoną kaszankę.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości