Pralinki migdałowe, do kawy i nie tylko

W kuchni Dzień Dobry TVN w roli głównej warzywa oraz... Karolina i Maciej Szaciłło. Małżeństwo podzieliło się swoimi pomysłami na pyszne i niedrogie potrawy, które w okresie wiosennego przesilenia dodadzą nam energii. W propozycjach pojawiły się między innymi migdały, na bazie których Karolina i Maciej przygotowali praliny. Co jeszcze? Prosty krem z buraków oraz sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych z kaszą gryczaną.

Prosty krem z buraków

Składniki:

4 łyżki oliwy

1 kg buraków pokrojonych w plasterki

woda

sól kamienna lub morska

poszatkowana natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Buraki dusimy pod przykryciem na oliwie około 10 minut. Wlewamy wodę, tak aby przykryć nią warzywa. Całość gotujemy, aż buraki zmiękną. Miksujemy ręcznym blenderem. Solimy do smaku.

Podajemy ze świeżymi ziołami np. natką pietruszki.

Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych z kaszą gryczaną

Składniki:

1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej lub niepalonej

1/2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej

1/2 selera pokrojonego w słupki

2 szt. marchewki pokrojone w słupki

1 szt. pietruszka pokrojona w słupki

3 łyżki oliwy

sól kamienna lub morska do smaku

dressing:

3 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego

1 łyżeczka miodu naturalnego

2 łyżeczki musztardy dobrej jakości

3 łyżki oliwy

świeżo mielony pieprz do smaku

sok z połowy cytryny (opcjonalnie)

poszatkowany pęczek natki pietruszki

poszatkowany pęczek koperku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną prażymy w garnku na sucho - około 5 minut, mieszając tak, aby się nie przypaliła. Zalewamy dwukrotną objętością wody (najlepiej wrzątku). Zagotowujemy i zmniejszamy gaz do minimum. Solimy i gotujemy pod przykryciem (w trakcie nie mieszamy), aż ziarenka będą miękkie, a cały płyn zostanie wchłonięty. W między czasie pokrojone warzywna korzeniowe polewamy oliwą i

posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 st. z termoobiegiem. Upieczone warzywa łączymy z kaszą, polewamy dressingiem i posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Możemy opcjonalnie skropić sokiem z cytryny.

Dressing: ocet, miód i musztardę mieszamy, aż się połączą. Wlewamy cienką stróżką oliwę i mieszamy, aż powstanie emulsja.

Deser - praliny migdałowe

Składniki:

200 g migdałów

4 łyżki płynnego miodu naturalnego

Przygotowanie:

Migdały mielemy w młynku do kawy lub w szybkoobrotowym robocie kuchennym na proszek. Przekładamy go do miski i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta. Formujemy z niego kulki. Przed podaniem, odstawiamy na około godzinę, aby

smaki się połączyły.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości