Zupa krem porowa
Składniki (4 osób):
1 l wywaru lub wody
4 duże pory
2 serki topione (np. złoty ementaler, śmietankowy)
3 łyżki masła
4 łyżki oliwy
grzanki z bułki pokrojonej w kostkę
100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Umyte pory kroimy i przesmażamy na rozgrzanym maśle z oliwą. Dolewamy wino i odparowujemy na małym ogniu. Miksujemy i zalewamy wywarem. Doprawiamy solą, pieprzem I gałą muszkatołową. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, pod koniec dodajemy serki topione. Podajemy z grzankami. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody możemy dodać rosół w proszku.
Kotlety rybne
Składniki (4 osób):
600 g odfiletowanej ryby
tarta bułka
2 poszatkowane cebule
2 ząbki czosnku
1 jajko
pęczek natki pietruszki
olej
sól, pieprz, przyprawa typu jarzynka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podduszamy na oleju. Rybę mielimy razem z przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy surowe jajko, przyprawy i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy jednolitą masę. Jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dosypać tartej bułki. Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce. Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Dodatek do kotletów rybnych
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 papryki różnokolorowe
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Posiekaną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w duże kwadraty. Dolewamy pół szklanki wody i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez 5-10 minut.
Sałatka szpinakowa z kozim serem
Składniki (4 osoby):
1 opakowanie świeżego szpinaku
pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
100 g sera koziego
oliwa
sok z cytryny
czosnek
sól i pieprz, cukier
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i odkrajamy łodygi. W miseczce przygotowujemy sos vinaigrette. Wlewamy oliwę dodajemy wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz pieprz i sól. W większej misce mieszamy szpinak z sosem, dodajemy posiekane suszone pomidory. Podajemy na dużym talerzu z utartym kozim serem.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN