Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Pomidorowa z ryżem
Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
10 pomidorów
100 g masła
natka pietruszki, koperek
200 ml śmietany 18%
6 skrzydelek z kurczaka
1 szklanka ryżu
Przygotowanie:
Z włoszczyzny, skrzydełek oraz przypraw przygotowujemy bulion. 6 pomidorów miksujemy i przesmażamy na patelni na maśle. Ryż gotujemy w szklance wody i szklance śmietany, gotujemy chwilę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pozostałe pomidory kroimy w drobną kostkę, doprawiamy pieprzem, solą natką i koperkiem. Przesmażone pomidory dodajemy do bulionu.
Narodowy schabowy z biało-czerwonym puree
Składniki:
4 kotlety schabowe z kością
2 jaja
2 łyżki mąki
300 g bułki tartej
200 g smalcu
1 por 5 buraków
1 cebula
100 ml śmietany 30%
200 g żurawiny
1 kalafior
1 l mleka
Przygotowanie:
Buraki gotujemy i miksujemy na puree. Kalafiora gotujemy w mleku z dodatkiem soli i cukru. Podobnie jak buraka miksujemy na puree. Kotlety rozklepujemy, jak dawniej na cienkie płaty, oprószamy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Usmażonego zwijamy i przewiązujemy porem. Kotleta podajemy z biało-czerwonym puree.
Sernik z truskawkami
Składniki:
900 g sera białego
200 g czekolady białej
100 g cukru pudru
cukier wanilinowy
20 żelatyny
truskawki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy czekoladę i na końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach wody. Truskawki kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem wanilinowym. Sernik wykładamy do foremki i podajemy z truskawkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN